A vereckei emlékmű nem is létezik?

Rendőrségi sajtótájékoztató

2009. április 17., 10:00 , 431. szám

Nő az elkövetett bűncselekmények száma Kárpátalján a gazdasági válság következtében - közölte múlt heti sajtótájékoztatóján Pavlo Kononenko, a megyei belügyi főosztály vezetője, aki szerint a vereckei emlékmű hivatalosan nem is létezik.

Mint a főrendőr elmondta, a gazdasági válság s az ezzel járó életszínvonal-romlás a lakosság egyes rétegeinél, különösen azoknál, akik már korábban is összeütközésbe kerültek a törvénnyel, az elkövetett bűncselekmények számának növekedéséhez vezetett. A növekedés mértéke az idei esztendő első három hónapja alapján 8,7 százalékos: szemben 2008 első negyedévének 1151 bűncselekményével, idén ugyanezen időszakban 1251 esetet jegyeztek fel a hatóságok.

Kononenko jelezte, hogy 10,8 százalékkal 342-ről 379-re nőtt a súlyos és a különösen súlyos bűncselekmények száma. Száz százalékkal, hétről 14-re nőtt a megyében elkövetett rablótámadások száma, örvendetes ugyanakkor, hogy valamennyi esetet felderítették a hatóságok - hangsúlyozta a megyei főrendőr. Egészében az első negyedévben 10 ezer főre vetítve 11,6-ről 12,5-re nőtt a bűncselekmények száma a megyében.

Összességében Kárpátalján a bűnesetek felderítettségi mutatója 91,3 százalék, ami 7,9 százalékkal magasabb az országos mutatónál, s az ötödik legjobb eredménynek számít az ország régiói között - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A megye főrendőre kitért a kárpátaljai magyar emlékművek közelmúltbeli meggyalázásának kérdésére is. Petőfi Sándor ungvári szobrának festékkel való leöntése kapcsán elmondta, hogy az ügyben bűnügyi eljárás indult. Mint jelezte, jelenleg azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a bűncselekményt ittas fiatalok hajthatták végre, egyelőre azonban nem sikerült megállapítani az elkövetők kilétét. Kononenko ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ilyen emlékművek közelében a közeljövőben térfigyelő kamerákat szerelnek fel, s a közelben rendőrjárőrök teljesítenek szolgálatot.

Ami viszont a Vereckei-hágón álló magyar honfoglalási emlékmű március eleji megrongálását illeti, az a kárpátaljai rendőrség vezetőjének szavai szerint nem képvisel történelmi értéket és egyébként sincs sehol hivatalosan bejegyezve sem emlékműként, sem műemlékként. Éppen ezért megrongálása még csak kihágásnak sem minősül, így az ügyben nyomozás sem folyik... (Kárpátalja/zakarpattya.net.ua)