Rendelő Szőlősgyulának

A támogatás nem az égből potyog

2008. december 5., 09:00 , 412. szám

Az 1400 lakosú Szőlősgyulán 2007 tavaszán be akarta záratni a hatóság a romossá vált családorvosi rendelőt. Sápi Sándor polgármester ekkor fordult a Nagyszőlősi járásban már sok hasonló programot segítő érdi Egymásért Alapítványhoz, akik Ausztriában és Magyarországon szerveztek gyűjtést. A község segítségére sietett a faluban és a szomszédos Aklihegyen nyaranta ingyen gyógyító angol orvoscsoport is: az ő kezdeményezésükre szintén gyűjtés indult az angliai claygate-i és petersfieldi egyházközösségekben. Végül a felújítás elkezdődhetett. Jelentős anyagi támogatást nyújtott a Nagyszőlősi Járási Tanács is, így végül sikerült a felújítást befejezni. Ma nyugodtan kijelenthetjük: európai színvonalú családorvosi rendelő van Szőlősgyulán.

A vasárnapi avatóünnepségen a munkálatokat fáradhatatlanul szervező és vezető Sápi Sándor a falu lakóinak jelenlétében örömmel üdvözölte a megjelent vendégeket: Várföldi Tamást, az érdi Egymásért Alapítvány vezetőjét, dr. Michael Webb-Peploe kardiológust, az angliai Claygate és Petersfield küldöttségének vezetőjét és koordinátorát, Tarczi András, Bukovszky Ákos és Deme Dániel magyarországi orvosokat, Vaszil Szkripet, a megyei egészségügyi osztály vezetőjét, Oleg Ljubimovot és Barta Józsefet, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökét és elnökhelyettesét, Igor Boriszenkót, a Nagyszőlősi Járási Egészségügyi Osztály vezetőjét, Hevesi Miklós, Rezes Károly és Varga János járási képviselőket, a falu görög katolikus és református lelkipásztorait, valamint a szomszédos települések polgármestereit és másokat. Megköszönte a polgármester a külföldi támogatók és a járási vezetők segítségét, ajándékait. Hisz az érdi alapítványtól kaptak egy számítógépet, egy betegvizsgáló asztalt és sterilizáló gépet, az angliai gyülekezetektől egy számítógépet, a salánki polgármesteri hivatal közreműködésével pedig egy fogorvosi készüléket.

Várföldi Tamás arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy "...a támogatás nem az égből potyog, hanem kisemberek gyűjtötték össze öt, tíz, ötven eurónként. De ebben az esetben jóbaráti kapcsolatok révén sikerült elérni, hogy az alsó-ausztriai kormányzóság is támogatta a szőlősgyulai építkezést, sőt Bécs, Mödling és Feldkirchen lakosai is gyűjtöttek a rendelőre." Megköszönte továbbá az angliai egyházközségek segítségét és a kivitelezők munkáját, akik mint mondta: "Becsületes, jó minőségű munkát végeztek". Végül arra kérte az állami vezetőket, hogy szereljék fel korszerű orvosi berendezésekkel az elkészült rendelőt.

Dr. Michael Webb-Peploe kijelentette, hogy egy nagyszerű rendelőt sikerült kialakítani a falu számára. Majd felolvasott egy, az alkalomhoz illő idézetet a zsoltárok könyvéből. Vaszil Szkrip és Oleg Ljubimov ugyancsak megköszönte az európai és ukrán szabványoknak is mindenben megfelelő orvosi rendelő kialakításához nyújtott külföldi segítséget, majd az előbbi egy elektrokardiográf berendezéssel, utóbbi pedig egy mobiltelefonnal járult hozzá a rendelő felszereléséhez. Barta József arra kérte a gyulaiakat, hogy örüljenek az új orvosi rendelőnek, legyenek büszkék rá, majd azt kívánta, hogy minél kevesebbet látogassák az új intézményt. "Ha meg is látogatják, akkor is csak azért, hogy megelőzzék a bajt." Végül Várföldi Tamás, dr. Michael Webb-Peploe és Vaszil Szkrip ünnepélyesen átvágta a szalagot és mindenki megtekinthette a valóban gyönyörű új épületet.

Badó Zsolt