Szekeres Imre Ukrajnában

A magyar védelmi miniszter oktatási kérdéseket is felvetett

2008. november 14., 09:00 , 409. szám

Szekeres Imre, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere az elmúlt hét végén kétnapos látogatást tett Ukrajnába. A látogatás első állomása Ungvár volt, ahol megbeszélést folytatott Oleg Havasi kormányzóval, majd Mihajlo Kucinnal, az Ukrán Hadsereg nyugat-ukrajnai regionális parancsnokságának irányítójával közösen, katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták az ungvári II. világháborús magyar katonatemetőt.

Délután a honvédelmi miniszter és küldöttsége az Ungvári Magyar Főkonzulátus épületében zártkörű megbeszélést folytatott a kárpátaljai magyar szervezetek - a KMKSZ részéről a fórumon Kovács Miklós elnök, megyei képviselő, Brenzovics László alelnök, a megyei tanács alelnöke és Milován Sándor alelnök, megyei képviselő vett részt - és történelmi egyházak vezetőivel, majd az azt követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy Jurij Jehanurov ukrán védelmi miniszter meghívására érkezett Ukrajnába, akivel közösen magyar katonatemetőt avatnak a kelet-ukrajnai Brjankában, illetve megállapodnak a katonai együttműködés új formáiban és módjaiban. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját, ezt segítendő a magyar honvédelmi minisztérium átadja a NATO-csatlakozáshoz szükséges tapasztalatait. Szekeres Imre jelezte, hogy a katonai együttműködés kérdései mellett a sok vitát kiváltott ukrán oktatási reformmal kapcsolatos magyar álláspontot is felveti ukrán kollégájával folytatott tárgyalásán: "Számunkra nagyon fontos az, hogy az Ukrajnában élő magyarok anyanyelvi oktatása, a képzés lehetősége maradéktalanul fennálljon és tovább fejlődjön. Kérni fogom Jehanurov miniszter urat, hogy közvetítse azt a véleményünket, hogy kívánatos lenne átgondolni a kéttannyelvű oktatásról szóló rendelkezéseket és az egyházi iskolák támogatását, valamint a közös múlt közös feldolgozását."

Holló József Ferenc altábornagy elmondta, hogy a két miniszter a Luganszk megyei Brjankában avat katonai temetőt, ahol 476 magyar katona, munkaszolgálatos és polgári áldozat van eltemetve. A temetőt magyar pénzből ukrán segítséggel sikerült kialakítani.

Badó Zsolt