Mégsem fizetnek a bankok

Figyeljünk a futamidő lejártára!

2008. november 7., 09:00 , 408. szám

Csalafintasághoz folyamodik számos bank, hogy még azokat a betéteken elhelyezett pénzeket se kelljen visszafizetni, amelyek futamideje lejárt.

Előfordul, hogy a futamidő lejártát követően némelyik bank mondhatni önhatalmúlag, a betétes beleegyezése nélkül meghosszabbítja azt. Az egyik betétes neve elhallgatását kérve a sajtótól elmondta: megtagadták a napokban megtakarításai visszafizetését, amikor betétjének futamideje lejárt. "Először azt mondták, hogy az Ukrán Nemzeti Bank azon rendelete miatt nem tudom felvenni a pénzem, amely megtiltja a betéteknek a futamidő lejárta előtti visszatérítését. Amikor azonban írásban is kértem a pénzem visszafizetését, közölték, hogy a betét futamidejét automatikusan meghosszabbították, miután az előző futamidő lejárta előtt nem jeleztem, hogy szeretném felvenni a bankban elhelyezett pénzemet. A banknál arra hivatkoztak, hogy ők a betétkezelési szerződésben foglaltak alapján jártak el, amely a betét futamidejének automatikus meghosszabbítását írja elő, amennyiben az ügyfél előzetesen nem rendelkezik másként. De hogyan lehetséges ez, ha előzetesen még csak telefonon sem értesítettek a futamidő lejártáról?!" - teszi fel a kérdést a felháborodott betétes. Sajnos az efféle esetek távolról sem egyediek, az utóbbi napokban rendre számolnak be hasonló banki praktikákról a tömegtájékoztatási eszközök.

Ügyvédektől azt hallani, számos betétes kereste meg őket hasonló problémákkal, egyelőre azonban egyedi esetektől eltekintve senki nem kíván bírósághoz fordulni. Az emberek láthatóan változatlanul abban bíznak, hogy peres eljárás nélkül is hozzájuthatnak a pénzükhöz. Ódzkodásuk a bírósági eljárástól érthető, hiszen a per hetekig, sőt hónapokig eltarthat, s ráadásul sokba kerül. Eközben mindenki abban reménykedik, hogy az Ukrán Nemzeti Bank már néhány napon belül visszavonja korlátozó intézkedését, s a betétek ismét hozzáférhetővé válnak, azaz a perköltségek ablakon kidobott pénznek bizonyulhatnak.

A bankok ugyanakkor azt állítják, ők semmiben sem sértik meg a hatályos törvényeket és rendelkezéseket, nincs akadálya annak, hogy a lakosság hozzájusson betéten elhelyezett pénzéhez a futamidő lejárta után. "Minden attól függ, szerepel-e a betétlekötési szerződésben olyan kitétel, amely előírja a futamidő automatikus meghosszabbítását, amennyiben az ügyfél idejében nem rendelkezik másképpen - nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó banki szakember. - Amennyiben igen, a betétes csakis magát hibáztathatja, ha pórul jár."

A helyzet egyértelmű: a bankok hivatalosan mindenben a befektetők kedvében járnak, nem hivatalosan azonban mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a betétek kivonását a pénzintézetekből. (pszv/segodnya.ua)