45 új munkahely

Hamarosan elkezdődhet a restaurálás

2008. november 7., 09:00 , 408. szám
A munkácsi vár

Rövidesen elkezdi a munkácsi vár restaurálását a történelmi építmény középső és alsó udvarát idén októberben majd fél évszázadra, azaz 2056-ig bérbe vett helyi cég.

A munkácsi vár egy részének bérbeadására kiírt pályázatot az egyedüli jelentkező, a Munkácson bejegyzett Viszokij Zamok Kft. nyerte meg; a cég egyebek mellett 32 szobás szállodát, turistáknak és külön VIP-személyiségeknek szánt éttermeket, konferenciatermet alakít ki, valamint borpincét épít a középkori épületegyüttesben - jelentette be ungvári sajtótájékoztatóján Vitalij Bendaszjuk, Munkács polgármester-helyettese.

Mint elhangzott, a céggel kötött szerződés értelmében, melynek feltételeit korábban egy éven keresztül vitatták és pontosították a felek a szakértők és a városi tanács képviselőinek észrevételeit figyelembe véve, a bérlő 20 millió hrivnyát fektet a vár helyreállításába. A bérleti díj 27 ezer hrivnya havonta. Ennek 15 százaléka a városi költségvetésbe folyik majd be készpénz formájában, 85 százalékát pedig tőkebefektetésként a vár állagának javítására fordítják.

Az illetékes azt is elmondta, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően a restaurációs munkálatoknak a nyertes kihirdetését követő nyolc hónapon belül kell elkezdődniük a várban. Azokra az egyes ukrán pártok és politikusok részéről megfogalmazott vádakra reagálva, amelyek szerint az egyik legnevezetesebb kárpátaljai történelmi emlékhelyet az ukrán államelnöki hivatal befolyásos vezetőjének, a munkácsi illetőségű, egyben Kárpátalja leggazdagabb embereként számon tartott Viktor Balogának a családja kaparintotta meg, Bendaszjuk kifejtette: nem az a fontos, ki vállalkozott a vár rendbetételére, hanem az, hogy megvan-e erre a szándéka és az anyagi fedezete. Hozzátette: a bérbeadást kritizálók közül senki sem állt elő saját elképzeléseivel arra vonatkozóan, hogyan lehetne felújítani a várat.

A Viszokij Zamok Kft. vállalta, hogy a pályázati feltételekben szereplő 40 helyett 45 munkahelyet teremt a híres épületegyüttesben kialakítandó létesítményekben - erősítette meg a polgármester-helyettes, aki azt is elmondta, hogy az építési-felújítási munkálatok alatt a turisták zavartalanul látogathatják a vár felső udvarát és annak nevezetességeit, tárlatait. (Kárpátalja/zakarpattya.net.ua/MTI)