Szabolcs és Kárpátalja közös fejlesztési pályázata

Brenzovics László az együttműködésről

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

A határon átnyúló együttműködés további fejlesztésére öt pályázatot nyújtott be az EU és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus alapjaihoz a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, illetve a Kárpátaljai Megyei Tanács - ezt az érintett térségi helyhatóságok vezetői közölték múlt csütörtöki nyíregyházi tárgyalásukat követő sajtótájékoztatójukon.

Seszták Oszkár, a szabolcsi önkormányzat elnöke elmondta: a magyar-ukrán határtérségben a befektetések ösztönzésére, a turizmus fejlesztésére és a Beregszászi járásban egy modellértékű hulladék-gazdálkodási rendszer kialakítására kértek támogatást.

Emellett a norvég finanszírozási alap segítségével tervezik a közúti kapcsolatok fejlesztési lehetőségének felmérését, valamint idegenforgalmi célból a műemlékek feltérképezését is.

Seszták Oszkár szólt arról is, hogy a szabolcsi önkormányzat, a kárpátaljai megyei állami adminisztráció és a Kárpátaljai Megyei Tanács vezetői egyéves munkatervet fogadtak el, s létrehoztak egy konzultatív bizottságot, amely a határ menti kapcsolatok erősítését, a közös projektek megvalósítását segíti.

Megemlítette: döntés született még arról, hogy a jelenlegi záhony-csapi teherforgalmi határátkelési nehézségek megszüntetése, a zsúfoltság felszámolása érdekében közös tanulmánytervet készítenek egy új Tisza-híd megépítésére.

Volodimir Hoblik, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese hozzáfűzte: a hídépítési elképzelést három országot, Magyarországot, Szlovákiát és Ukrajnát érintően vetik fel, s nemzetközi együttműködés keretében tartják megvalósíthatónak, számítva az Európai Unió támogatására is.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke közös érdekként említette a Záhony-Csap közötti térség vasúti és logisztikai fejlesztését, a Felső-Tisza árvízvédelmi biztonságának megteremtését, a Kárpátok Eurorégió Szervezetének magyar, ukrán, lengyel, szlovák és román együttműködési dinamizálását, valamint az Európai V. számú Szállítási Útvonal részét képező M3-as autópálya ukrán határig történő mielőbbi megépítését.

Másnap a kárpátaljai delegáció találkozott a romániai Szatmár megye vezetőivel, akikkel együttműködési szerződést írtak alá. A megbeszélésen különös hangsúllyal szerepelt a határátkelők bővítése a román-ukrán határ kárpátaljai szakaszán, a két ország közötti vízumrendszer könnyítése, illetve a kishatárforgalom mielőbbi életbe léptetése a két régió vonatkozásában.

Ugyancsak a regionális együttműködéssel kapcsolatos hír, hogy október 7-én Kárpátaljára látogatott a magyarországi Heves megye küldöttsége, élén Soós Tamással, a közgyűlés elnökével és Benkár József megyei főjegyzővel. A vendégeket fogadta Mihajlo Kicskovszkij, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke és Brenzovics László, az önkormányzat alelnöke. A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy erősíteni kell a két megye kapcsolatát, és megbízták az illetékes szakembereket az együttműködési szerződés kidolgozásával.

Valamennyi találkozón nagy hangsúllyal szerepelt a Kárpátok Eurorégiónak a térség együttműködési kereteként való újjáélesztése, ami Brenzovics László szavai szerint remélhetőleg meg is történik öt évi szünet után a szervezet tanácsának október 22-i ülésén. (Kárpátalja/MTI)