Juscsenko nem adott repülőt Timosenkónak?

Sajtószemle

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

A lassan unalomba fúló koalíciós tárgyalások közepette egy furcsa repülőtéri közjáték színesítette valamelyest az ukrán belpolitikai életet az elmúlt napokban.

Miután múlt csütörtökön reggel a Viktor Juscsenkót szállító kormányrepülő kényszerleszállást hajtott végre a kijevi Boriszpily repülőtéren, az államfő Julija Timosenko miniszterelnök repülőgépét vette igénybe, ami újabb összetűzéshez vezetett a két közjogi méltóság között - írja az Ukrajinszka Pravda internetes hírportál. Az illetékesek szerint a kormánygépek rossz állapota idézte elő a kényelmetlen helyzetet. Ukrajnában öt repülőgépet használnak rendszeresen az állami vezetők utazásaira. Ezek közül a szóban forgó napon kettő volt igénybe vehető, ezeken osztozott Juscsenko és Timosenko. Az elnök által használatba vett gép meghibásodása után a kormányfő számára előkészített repülőgép lépett elő pótgéppé, s így maradt gép nélkül a miniszterelnök és kísérete - ismerteti a hivatalos álláspontot a portál. A miniszterelnök szóvivője szerint viszont Juscsenko szándékosan "orozta el" Timosenko elől az Il-62-es repülőgépet, hogy zátonyra futtassa az orosz kormánnyal az ukrajnai gázimportról folytatott tárgyalásokat, amelyekre az ukrán kormányfőt aznap Moszkvába várták. Timosenko végül egy kis magángéppel utazott el, amelyre a küldöttség egy része nem is fért fel, így ők később utaztak a többiek után. Juscsenko szóvivője megemlítette, hogy Julija Timosenko oda sem ment üdvözölni az elnököt, amikor a gépcsere miatt rövid ideig mind a ketten a repülőtéren tartózkodtak.

A Kommerszant - Ukraina című gazdasági napilap a világméretű pénzügyi krízisnek az ukrán bankrendszerre gyakorolt hatásairól írt. Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) minap bejelentette, hogy rekord nagyságú összeget, 5 milliárd hrivnyát utalt ki a Prominvesztbank (PIB) támogatására, amelyből immár több mint egy hete tömegesen veszik ki megtakarításaikat a betétesek. Az NBU-nak a hitelkeretről szóló bejelentése napján több mint 300 millió hrivnyát vettek ki a betétesek a PIB-ből. A szakemberek úgy vélik, hogy a nemzeti banki kölcsön révén várhatóan mintegy 7-8 hónp alatt sikerül helyreállítani a PIB normális likviditását - írja a Kommerszant.

A Szegodnya című kijevi napilap arról ír, hogy a grúziai fegyvereladások világméretű botránnyá terebélyesedhetnek az illegális ukrajnai fegyverkereskedelem miatt. A Legfelsőbb Tanács grúziai fegyverszállítások ügyében vizsgálódó bizottságának olyan információk kerültek a birtokába, melyek szerint az illegális fegyverszállítmányok nem csupán Grúziába irányultak, akad belőlük a kalózok által Szomália partjainál eltérített Faina teherhajón is. "Megvizsgáljuk az információkat, mivel vannak már amerikai bejelentések, miszerint a fegyver egyáltalán nem Kenyába tartott" - jelentette be a lapnak Valerij Konovaljuk parlamenti képviselő.

Szlovákia Ukrajna európai uniós szomszédai közül utolsóként ratifikálta az országaink közötti kishatárforgalmi egyezményt - írja elemzésében a BBC ukrán nyelvű rádióadásának internetes hírportálja. Ráadásul a kishatárforgalmi engedély igényléséhez szükséges dokumentumok listája, s azon feltételek sora, amelyeket a megítéléséhez teljesíteni kell, tekintélyesebbek, mint ami a schengeni vízum igényléséhez szükséges, és felháborodást vált ki a kárpátaljaiak körében. A legnagyobb igazságtalanságnak azt tartják a kárpátaljaiak, hogy miközben nekik ennyire bonyolult megszerezni a schengeni vízumot vagy a kishatárforgalmi átlépőt, a szlovákoknak az ukrajnai utazáshoz az útlevelükön kívül semmilyen okmányra nincs szükségük - írja a BBC.