Elsősegély - ha van miből

A mentők csak havi 20 liter benzint kapnak

2008. szeptember 19., 10:00 , 401. szám

Mindennapi tevékenységünk során számtalanszor ér(het) bennünket kisebb-nagyobb baleset, megbetegedés, melynek - amennyiben nem nagyon súlyos az eset - ellátásáról a legközelebbi egészségügyi dolgozó hivatott gondoskodni. De vajon mindenhol rendelkeznek-e az orvosi rendelők a megfelelő eszközökkel, körülményekkel ahhoz, hogy biztosítsák a sürgősségi ellátást?

A Badalói Családorvosi Rendelőben Jakab Lajos családorvostól megtudtuk: évente 8-10 a súlyosabb esetek (pl. infarktus) száma, vagyis havonta "átlagosan" egy. Viszont jóval többször hívják ki olyan - vágott és zúzott sérülés, égés, az átlagosnál magasabb vérnyomás stb. - esetekhez, melyeket a helyszínen kell ellátni. Kárpátalja településein az elsősegélynyújtás finanszírozására szánt éves keret a helyi községi tanács hatáskörébe tartozik, melynek összege a település költségvetésétől függ. Badaló esetében ez ezer hrivnya (ugyanennyi van biztosítva azon betegek részére is, akik kedvezményezett áron vagy ingyenesen jogosultak bizonyos gyógyszerekre). A kapott pénz nagyobb hányadát az elsősegélynyújtáshoz nélkülözhetetlen kötszerekre, gyógyszerekre fordítják. Mint megtudtuk, ez az összeg - ha szűkösen is - de elég a betegek ellátására. Hátráltatja a szakszerű ellátást azonban, hogy nincs a rendelőnek elektrokardiogram-készüléke (EKG), ami megnehezíti a szívbetegek hatékony kivizsgálását, ellátását. Ha rendelkezésre állna az EKG-készülék, akkor a pontosabb diagnózis által javulna a beteg gyógyulási esélye. A készülék segítségével az orvos könnyebben meg tudná állapítani az elsősegély után, hogy gyógyszeres kezeléssel segít a betegen, vagy szükséges a kórházba utalása. A rendelő főorvosi szobájában, valamint a szülész-nőgyógyászati helyiségben a fűtés két évvel ezelőtti bevezetése, s ezáltal az elsősegélynyújtás körülményeinek javulása megoldotta a problémák egy részét, bár szükség lenne még a hatékonyabb ellátáshoz olyan egészségügyi felszerelésekre, mint pl. az infúziós állvány. Mindezek ellenére a rendelő az elsősegélynyújtás szempontjából legszükségesebb felszerelésekkel el van látva, így a betegeknek nem kell aggódniuk.

A Zápszonyi Családorvosi Rendelőnek a községi tanácstól elsősegélynyújtásra kiutalt éves kerete szintén ezer hrivnya, amely elégséges a szükséges orvosi felszerelés és gyógyszeres ellátás biztosítására. A rendelő munkáját megkönnyíti, hogy itt rendelkezésre állnak olyan fontos műszerek, mint pl. az előbb említett EKG-készülék. Ezt a tavaly 61 ezer hrivnya értékben kiutalt állami támogatásból vásárolták meg. Mint megtudtuk, a rendelő munkáját mentőkocsi is segíti. Illetve csak segítené, merthogy az állami költségvetés mindössze 20 liter üzemanyagot utal ki számukra havonta. Az üzemanyagkérdés tehát az egyik legégetőbb probléma. Milyó Erika családorvosnál érdeklődve megtudtuk: a tavalyi évhez viszonyítva lényeges a javulás.

Némileg jobb az anyagiak terén a hangulat Benében. A tavalyi ezer hrivnyától eltérően itt a községi tanács elsősegélynyújtásra kétezer hrivnyát biztosított idén a helyi rendelőnek, bár ennek ellenére nem teljesen megoldott a folyamatos és megfelelő gyógyszerellátás. Mint Osztrovszka Tímea családorvos elmondta, az ok az egészségügyi csomagok - gyógyszerek, kötszerek stb. - árának emelkedése. Bár itt is van EKG, problémát jelent a rendelő állapota, mely gátolja a szakszerű ellátást: szükség lenne a körülmények javítására, a helyiségek bővítésére. Ugyanakkor itt is biztosítva van a betegek számára a megfelelő elsősegélynyújtás, a lehetőség szerinti szakszerű ellátás.

Fischer Zsolt