Petőfire emlékeztek Badalóban

2007. január 5., 09:00 , 312. szám
Verset mond Jakab Anikó

A korábbi évekhez hasonlóan, az idei esztendő első napján is megemlékeztek Petőfi Sándor születésének évfordulójáról Badalóban. A Tisza-parti település református templomának külső falán emléktábla hirdeti ugyanis, hogy a nagy költő 1847-ben – útban menyasszonyához Erdélybe – e szent falak tövében pihent meg. (Folytatás a 2. oldalon)

A Baráth Imre lelkész által tartott ünnepi istentiszteletet követően az emléktábla köré gyülekezőket elsőként Balogh Zoltán, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte, aki kiemelte, hogy Badaló népe számára Petőfi kapcsán mindig is kettős ünnepnek számít január elseje. Nagy András polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy Badalóban található a Kárpátalján fellelhető négy Petőfi-emléktábla egyike és erre a tényre méltán lehetnek büszkék a helyiek. Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, a KMKSZ járási frakciójának vezetője rövid beszédében nehéz évnek nevezte a mögöttünk lévőt, melyben a hazugság gőgje rátelepedett a szabadságot és az igazságot szerető magyar nemzetre. Mit szólna, ha élne a mai történésekhez Petőfi Sándor, a szabadság és az igazság lánglelkű költője? A szónok kitért arra, hogy mint ahogy a legmagyarabb folyót, a Tiszát is más országok szennyezik, ugyanúgy a magyar nemzet kultúráját, nemzettudatát, anyanyelvét is idegen erők és ideológiák veszélyeztetik. A szónok felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a legnagyobb veszély azonban nem kívülről jön, hanem sajnos belülről fakad. Ezért a nemzet megmaradása szempontjából nagy szükség van a nemzet bölcsességére és az Isten segítségére. A jövő záloga az erős család, és hogy gyermekeinket hazaszeretetre, becsületre, tisztességre neveljük.

A szónokokat követően Jakab Anikó, a Beregszászi Magyar Gimnázium harmadéves tanulója szavalta el az Ismét magyar lett a magyar című Petőfi-költeményt. Az ünnepi rendezvényt a Himnusz és a Szózat eléneklése foglalta keretbe, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emléktábla falán.

(tamási)