Nem lesz aranybánya a Rahói járásban

Ülésezett a megyei tanács

2006. szeptember 22., 10:00 , 297. szám

Az V. összehívású megyei tanács harmadik ülésszaka zajlott szeptember 14-én, Ungváron. Öt óra alatt 62 napirendi pontban határoztak a képviselők. Vita csak néhány ingatlan magántulajdonba vétele kapcsán alakult ki, ettől eltekintve a döntéshozatal zökkenőmentes volt.

Mihajlo Kicskovszkij tanácsi elnök ismertette az új állami kinevezéseket: Ivan Kacsur a Megyei Állami Közigazgatás elnökhelyettesi, Mihajlo Popovics a MÁKH titkárságának vezetői posztját tölti be. Nyolc képviselő nyújtott be interpellációt, a KMKSZ részéről Kovács Miklós elnök az oktatási főosztályhoz fordult, hogy biztosítsák a magyar tannyelvű iskolák tankönyvellátását.

A képviselők elfogadták Oleg Havasi kormányzó beszámolóját, azonban többen kifogásolták, hogy a dokumentumban nem esett szó a Beregszászi járásban tárolt Premixről. A kormányzó elmondta: szeptember 22-én Kijevben több illetékes minisztérium közös kollégiumi ülést tart, ahol egyebek mellett a Kárpátalján lévő környezetszennyező anyagok - Premix, lejárt szavatosságú vegyszer, műtrágya, kommunális hulladék stb. - kérdése is napirendre kerül. A káros anyagok semlegesítése pénzkérdés, teljes költsége meghaladja a 4 millió hrivnyát, amit a környezetvédelmi minisztériumnak kellene finanszíroznia - mondta a kormányzó.

A legutóbbi tanácsülés elfogadta a megyei levéltár hosszú távú fejlesztési programját. Ekkor a KMKSZ javasolta: dolgozzanak ki önálló programot a beregszászi levéltár rekonstrukciójára, melynek épülete jelenleg balesetveszélyes, veszélyben vannak az ott őrzött felbecsülhetetlen értékű dokumentumok. A 2006-2010-re szóló program elkészült, megvalósítására 845 ezer hrivnyát szánt a megyei tanács (ebből 178 ezer már 2006-ban felhasználható). Ugyancsak a KMKSZ javaslatára a testület 50 ezer hrivnyával támogatja az Erdélyi Gábor által jegyzett Kárpáti Igaz Szó-t. A megye saját tartalékalapjából 30 ezer hrivnyával járul hozzá az ungvári vár megroggyant falának megerősítéséhez. Ezen programra a Miniszteri Kabinet 3,1 millió hrivnyát szán az állami költségvetésből.

A képviselőtestület jóváhagyta, hogy a Gut és Koncháza községek közelében fellelt termálvízforrás, valamint a Visk határában talált ivóvízforrás bekerüljön a kiaknázható természeti kincsek nyilvántartásába. A rahói járási aranylelőhelyek kapcsán a KMKSZ részéről Kovács Miklós ellenezte a koszivszkai (Kaszómező) és a kosztilivkai (Barnabás) lelőhely hivatalos bejegyzését. Mint mondta, Romániában épp elég kárt okozott a cianidos aranybányászat, így a turizmusra, üdültetésre alapozó Kárpátalján el kell kerülni a környezetszennyezés kockázatát. Főként, hogy a muzsalyi aranybánya sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Véleményét osztotta a rahói régiót képviselő Vaszil Drjaskaba is, így a tanács levette a napirendről a rahói járási aranybányászat kérdését.

P.ZS.