Demográfia az egyházak tükrében

2006. január 13., 09:00 , 261. szám

Kárpátalja demográfiáját figyelembe véve a népességcsökkenés sajnos hatással van a különböző egyházak híveinek a számára is. Szúrópróbaszerű felmérést végeztünk néhány nagyobb településünk római katolikus és református közösségében a 2005-ben történt temetések, keresztelők és házasságkötések számát illetően, aminek alapján következtetni tudunk a történelmi egyházak híveinek körében mutatkozó népességváltozásokra. A legnagyobb települések adatait vettük alapul: a római katolikusoknál Ungvárt, Munkácsot, Aknaszlatinát és Nagyszőlőst, a reformátusoknál pedig Beregszászt, Mezővárit, Visket, Csapot és Munkácsot.

Az általunk vizsgált katolikus egyházközségek adatai alapján a keresztelések és házasságok számához viszonyítva minden esetben magasabb volt a temetések száma: Ungváron 129, Munkácson 85, Aknaszlatinán 48 és Nagyszőlősön 43 temetés volt 2005-ben. A keresztelések száma Ungváron 54, Munkácson 57, Nagyszőlősön 26, míg Aknaszlatinán csupán 4 gyermeket kereszteltek meg az óévben. Még alacsonyabb a házasságkötések száma ezekben a közösségekben: Ungváron 33, Munkácson 23, Nagyszőlősön 20, Aknaszlatinán 6.

Hasonló eredményeket kapunk a három tényezőt összehasonlítva a református egyházközségeknél is. Itt is minden esetben több volt a temetések száma: Beregszászban 130, Visken 51, Mezőváriban 48, Csapon 35, míg Munkácson 24 ember távozott az élők sorából 2005-ben. Minden esetben több keresztelő volt, mint házasság: Beregszászban 54, Visken 31, Mezőváriban 26, Csapon 18, míg Munkácson csupán 9 gyermeket kereszteltek. A legalacsonyabb itt is a házasságok száma: Beregszász - 42, Visk - 22, Mezővári - 14, Csap - 11, míg Munkácson csak 4 házasság.

A vizsgált egyházközségek összesített adatai a római katolikusoknál: temetés - 305, keresztelő - 141, házasság - 82. A reformátusok összadata: temetés - 288, keresztelő - 138, házasság - 93.

Láthatjuk tehát, hogy a fentebb vizsgált településeken 2005-ben magasabb volt a halálozási ráta, mint a születési, így csökken ezeken a helyeken a hívek száma. Szinte kétszer annyian haltak meg, mint ahány újszülöttet kereszteltek, és hasonló az arány a keresztelés-házasság arányában is. A hívek száma tehát csökkenő tendenciát mutat.

Mint azt Lengyel Donát nagyszőlősi ferences szerzetes - aki magyar állampolgárként szolgál Kárpátalján - elmondta: "Mindez nyugati tendenciát tükröz, azaz a fentebbi arányok érvényesülnek Magyarországon is." Hogy miért van mindez, arra több magyarázat is létezik. A karrierorientált vagy éppen anyagilag nem stabil alapokon álló fiatalok körében viszonylag későn köttetnek házasságok, ennélfogva kevesebb a születés is. Sok a vegyes házasság, így az ezekből született gyerekek aránya később megoszlik szüleik vallása között.

A demográfiai adatok tehát elég lehangolóak. Reménykeltő azonban, hogy egyre több a hitét, vallását vállaló és gyakorló ember, így újra gyarapodhat a hívek száma a történelmi egyházakban, amelyek évszázadok óta nemzetünk megmaradásának erős bástyái.

-germán-