A fojtogató gáz

2005. szeptember 23., 10:00 , 245. szám

Moszkva háromszorosára szeretné emelni az Ukrajnának szállított gáz árát. S bár az oroszoknak aligha sikerülhet ezt az áremelési szándékot egyik napról a másikra, azaz már az elkövetkező esztendőre vonatkozóan teljes egészében keresztülvinniük a kétoldalú tárgyalásokon, várható, hogy a fogyasztóknak a jövőben jóval többet kell majd fizetniük a gázért. Ukrajna ugyanis bármely más import nyersanyagnál jobban függ ettől az energiahordozótól.

A jelenlegi megállapodás szerint Ukrajna 50 dollárt fizet ezer köbméter orosz gázért, míg az ország területén át Európába exportált gázért fizetendő orosz díj nem haladhatja meg az 1,09 dollárt. Az oroszok most azt szeretnék, ha a jövőben 180 dollárba kerülne ezer köbméter gáz, ugyanakkor felajánlják, hogy Kijev is emelje 2,25 dollárra az orosz gáz tranzitdíját. Nem nehéz kiszámolni, hogy ilyen feltételek mellett az orosz gáz drágább lenne Ukrajna számára, holott részaránya az ország fogyasztásán belül igen magas, 31,2 százalékot tesz ki.

Egy esetleges áremelés kárvallottjai mindenekelőtt azok a vállalatok lennének, amelyek már jelenleg is 72-75 dollárt fizetnek ezer köbméter gázért, de még ennél is többet kellene fizetniük a jövőben.

A kormány szakértői szerint mindazonáltal jövőre a gáz legfeljebb 20 százalékkal, azaz 16-17 dollárral kerül majd többe ezer köbméterenként, miután Ukrajnának a területén húzódó gázvezetékek révén kulcsszerepe van jelenleg az orosz gáz európai exportját illetően. Oroszországnak tehát meg kell egyeznie Ukrajnával, különben problémái lehetnek a gáz értékesítése terén. Ugyanakkor, figyelmeztetnek az ukrán gazdasági minisztériumban, nagyon óvatosan kell kezelni a helyzetet, nehogy az európai fogyasztók Ukrajnát tegyék felelőssé a gázárak emelkedéséért.

Szakértők szerint a gáz árának emelésére vonatkozó orosz kezdeményezés akár még segíthet is az ukránoknak, hogy gyorsabban, s főleg fokozatosan adaptálódjanak a kőolaj- és földgázárak növekedésének világszerte érvényesülő tendenciájához, mondván, minél hamarabb jelzi a kormány a gazdaságnak, hogy kevésbé energiaigényes termelési módszerekbe fektessen be, annál jobb.

Többen ezzel együtt is úgy vélik, hogy a gázáremelés sokkoló lehet az ukrán gazdaság számára, meglódíthatja az inflációt, megemelheti egy sor ipari termék árát, ami további láncreakciószerű áremelkedésekhez vezethet. A kormányzat állítólag máris egyeztetéseket folytat a legnagyobb fogyasztóknak számító, s a gazdaság egésze szempontjából meghatározó vegyi és kohászati vállalatok tulajdonosaival, hogy megtalálják egy esetleges ársokk enyhítésének módozatait. A szóban forgó vállalatok helyzete azonban rendkívüli módon különbözik egymástól. Különösen az eladósodott cégek számára lesz nehéz az átmenet, nem kizárt, hogy egy jelentős hányaduk a növekvő energiaárak miatt kénytelen lesz leállítani a termelést.

Azáltal, hogy az állam korábban hosszú időn keresztül olcsó gázzal látta el a jövedelmező vállalatokat, gyakorlatilag támogatásban részesítette azokat, állítják ma egyes elemzők, amivel nem ösztönözte, hanem akaratlanul is visszafogta a modernizációra, a fejlesztésekre irányuló befektetéseket. Egyetlen adat példaként: Oroszországban 2004-ben 12,8-szer annyit fektettek a kohászati vállalatcsoportok modernizációjába, mint az ukrajnai vállalatokéba. (Korreszpondent/Kárpátalja)