Galéria: Erfán Ferenc

2005. április 29., 10:00 , 224. szám

1959-ben született Ungváron. Tanulmányait a Kijevi Művészeti Iskolában, az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában és a Lembergi Iparművészeti Főiskolán végezte.

1991-től vesz részt kiállításokon. Művészete a hagyományos kárpátaljai festőiskola folytatása. Unokája Boksay Józsefnek, ezen irányzat egyik alapító mesterének, akinek tevékenysége Erfánra nagy hatással volt. A színek, hangulatok festője. Színvilága oldott, világos, stílusa egységes. Jelentőset alkotott a portré, a zsánerkép és a tájkép műfajában. Ismertek vallási tárgyú képei is.

Csoportos és egyéni kiállításai voltak Ungváron, Budapesten, Varsóban, Hannoverben, Kijevben, valamint Kárpátalja, Magyarország, a Felvidék, Erdély kiállítótermeiben.

Tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának és a MKIT-nek. A közelmúltban a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közé választotta, ebből az alkalomból mutatjuk be az 1998-as erdélyi alkotótáborban készült Lovak c. alkotását.

A kép középpontjában egy, a csikaját szoptató lipicai kanca látható, amint legelés közben is féltő gonddal felügyeli fiát. A fények játéka alapján a kép valószínűleg kora reggel, talán hajnalban készült. A lovakat körülvevő természet ezüstszínű ragyogása is erre enged következtetni. A művész jelzése felénk, hogy felhívja a figyelmet a fauna és a flóra szerves egységére, melyből talán mi, emberek, lassan kimaradunk, és amelyre különös figyelmet kellene fordítanunk. A képet nézve óhatatlanul is az az érzése támad az embernek, hogy milyen jó lenne a természet ugyanolyan részének lenni, mint ahogy ezt a kép témája sugallja. Erfán Ferenc kiemelkedően szép lírai alkotása ez a mű, eddigi életművének egyik legjobb alkotása.

F. Zs.-R. Gy.