Kárpótlás: Eddig több mint 7 ezer határozat született

Folyamatban a kiegészítő kárpótlás

2004. november 26., 09:00 , 202. szám

Kárpátalján tavaly nyáron indult az élet elvesztéséért járó kárpótlási összegek kiegészítésének folyamata. Az egyösszegű kárpótlásban többek között azok részesülnek, akiknek hozzátartozója a szovjet kényszermunka alatt vesztette életét. A kiegészítő kárpótlás végrehajtásának menetéről Juhász Zoltántól, a Központi Kárrendezési Iroda (KKI) főigazgatójától kértünk felvilágosítást.

- A Kormányrendelet alapján 2003. augusztus közepén nyílt meg a technikai lehetőségünk a kiegészítő kárpótlási eljárás lefolytatására. Az elmúlt egy év alatt mintegy 84 ezer határozatot hoztunk, valamint 70 ezer egyéb érdemi intézkedést (örökös- és lakcímkutatás, hiánypótlások stb.) tettünk. A kiegészítő kárpótlási határozatok meghozatalára, továbbá a kárpótlási összegek Magyar Államkincstár által történő kifizetésére sem az említett kárpótlási törvények, sem a Kormányrendelet nem ír elő határidőt, azonban a végrehajtás során természetesen szem előtt tartjuk a gyors és ésszerű eljárást - tájékoztatott a főigazgató.

- Az 1997-ben életbe lépett kárpótlási törvény alapján Ukrajna tekintetében hány kárpótlásos esetben hozott pozitív döntést a KKI? Hány kárpótlási határozat született a tavaly augusztusban indult többlet-kárpótlásra vonatkozóan, illetve hány érintett jutott eddig pénzéhez?

- Az ukrajnai állampolgárok részére az alapeljárásban 6637 esetben hozott helyt adó határozatot a hivatal, mely akkor 30.000 forintot, illetve annak arányos részét jelentette, ha egy sérelmet szenvedett személy után többen jogosultak a kárpótlásra. A kiegészítő eljárásban eddig 7435 határozat született (az eltérés abból adódik, hogy az elmúlt hét évben sajnos sok jogosult elhunyt, helyükbe most örököseik lépnek), és 4435 esetben teljesítette a Magyar Államkincstár a kifizetést.

- Előfordul, hogy a kárpótolt személy téves bankszámlaszámot ad meg a központi irodának. Van-e mód a pontosításra, vagyis a KKI küld-e újabb számlanyilatkozatot az érintettnek?

- Amennyiben a jogosult hibás számlaszámot adott meg, a hivatal természetesen hiánypótlást küld az érintettnek a hiba tisztázása végett.

- A helyi ügyintézőknél sokan nehezményezik, hogy alanyi jogon járna nekik a kárpótlás (1930-as születésű idős emberek), de máig nem kaptak határozatot, értesítést a KKI-től.

- A határozathozatal a családok átlagéletkora szerint kerül feldolgozásra, így - szándékaink szerint - a legidősebb jogosultak kapják meg legkorábban a határozatokat. (Az érintettek közül sokan 100 év felettiek, 6 ezren 90 év felettiek és több mint 20 ezren 80 év felettiek.) A számítógépes rendszerben az egy sérelmet szenvedett után benyújtott kérelmek vannak egy családba sorolva, és kerülnek azonos időben elbírálásra, ezért előfordulhat, hogy azon jogosultak, akik több hozzátartozójuk után adtak be kérelmet, különböző időben kapják meg a határozatokat. Ezekben az esetekben azt javasoljuk az érintetteknek, hogy várják be az összes határozatot, így a kifizetésről rendelkező nyilatkozatok hitelesíttetése végett elegendő egy alkalommal az érintett szerveket felkeresni. A fentiekre tekintettel a határozatok meghozataláig és a kárpótlási összegek utalásáig a jogosultak szíves türelmét kérjük.

Popovics Zsuzsanna

Kárpótlás

A Magyar Köztársaság Kormánya 2003. március 27-én a 31/2003. (III. 27.) sz. Kormányrendeletben határozott arról, hogy az élet elvesztéséért járó egyösszegű kárpótlást 400.000 forintra egészíti ki. A kiegészítő kárpótlásra azon személyek jogosultak, akik az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992. évi XXXII. törvény módosításáról szóló 1997. évi XXIX. törvény alapján 1997. július 7. és október 7. között kérelmet nyújtottak be, és kérelmüknek a hivatal határozatban helyt adott.