Még januárban találkozik Jermak és Szijjártó

2024. január 4., 10:33 , 1191. szám

Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője december 28-án telefonon beszélt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. Megállapodtak, hogy még januárban találkoznak, valamint téma volt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójának megszervezése – közölte a Jevropejszka Pravda a két tisztviselőnek a közösségi médiában megjelent tájékoztatása alapján.

„Néhány héttel ezelőtti megállapodásunknak megfelelően ma újra telefonon egyeztettünk Andrij Jermakkal, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjével. A folyamatos magas szintű párbeszéd fenntartása fontos, mert az reményt ad arra, hogy javítani tudjuk kapcsolatainkat, márpedig mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a lehető legjobb együttműködést tartsuk fenn minden szomszédunkkal. Békepárti álláspontunkon természetesen nem változtatunk, de várakozással tekintek januári személyes találkozásunk elé, mert ott lehetőségünk lesz a legfeszítőbb kétoldalú kérdések megvitatására” – írta Szijjártó Péter a Facebookon.

Andrij Jermak ugyanakkor arról számolt be, hogy eredményes telefonbeszélgetést folytattak a Volodimir Zelenszkij elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közötti (argentínai – a szerk.) kommunikáció folytatásaként.

„Dolgozunk a két vezető találkozójának megszervezésén a közeljövőben. Beszéltünk Ukrajna haladásáról is az európai integráció útján” – közölte Andrij Jermak az X-en.

Ihor Zsovkva, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője korábban az Interfax–Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában jelezte, hogy az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatandó esetleges tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok széles körére terjedhetnek ki, azok nem korlátozódnak a nemzeti kisebbségek kérdéseire.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, a teljes körű orosz invázió 2022. februári megindulása óta Magyarország és Ukrajna között alig volt magas szintű kapcsolat, az elmúlt hetekben azonban aktivizálódott a párbeszéd különböző szinteken. Többek között tárgyalások folynak Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor találkozójának megszervezéséről.

 (ntk/eurointegration.com.ua/interfax.com.ua)