Koronavírus: Végre elértük az egymillió immunizáltat!

2021. július 14., 14:36 , 1066. szám

Továbbra is a kívánatosnál lassabban halad a lakosság koronavírus elleni oltása Ukrajnában, holott a hatóságok a tömeges oltásban látják az igazi védelmet az elkerülhetetlennek tartott negyedik járványhullámmal szemben.

Még tart a vihar előtti csend

A július 12-i állapot szerint az előző 24 órában 174 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Ukrajnában, mások mellett 16 gyermek és 1 egészségügyi dolgozó is megfertőződött – derül ki az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálatának tájékoztatásából. A jelzett napon 266-an szorultak kórházi elhelyezésre, heten belehaltak a kór szövődményeibe, 236-an pedig meggyógyultak. A legtöbb új fertőzést Kijevből (63), Dnyipropetrovszk (24), Kijev (13), Odessza (10) és Harkiv (9) megyékből jelentették.

Kárpátalján egyetlen új megbetegedésről és halálesetről sem számoltak be vasárnap. A koronavírusos betegek ellátására a megyében fenntartott 940 kórházi ágy kihasználtsága továbbra is rendkívül alacsony, mindössze 5%-os.

Minden harmadik emberben van antitest

A járvány visszaszorulásáról tanúskodó hírek közepette Mihajlo Raduckij képviselő (Nép Szolgája párt), a parlament nemzeti egészség, egészségügyi ellátási és egészségbiztosítási bizottságának elnöke a Facebook közösségi oldalon bejelentette, az ukránok harmada már rendelkezik koronavírus elleni antitesttel. A képviselő az Egészségügyi Minisztérium, a Közegészségügyi Központ, a Világbank és a Jaremenko Szociális Kutatások Ukrajnai Intézete közös vizsgálatának előzetes eredményét ismertetve elmondta, július folyamán szociológusok és egészségügyi szakemberek csoportja keresi fel az ukrán háztartásokat. „Az előbbiek felmérést végeznek, az utóbbiak ingyen antitesttesztet végeznek” – írta.

Tájékoztatása szerint hatezer ember vizsgálati eredményeiből kiderült, hogy 33%-uk rendelkezik bizonyos immunitással a Covid–19-cel szemben. A továbbiakban a szakértők meghatározzák, hogyan képződtek az antitestek ezeknek az embereknek a szervezetében. És ebben a tekintetben, hangsúlyozta Raduckij, fontos kimutatni, hogy jelentős-e azok hányada, akiknél a betegség enyhe lefolyású volt, és nem is tudták, hogy fertőzöttek.

A kutatás végeredményét, amely lényeges a járvány következő hullámának előrejelzése szempontjából, augusztus végére ígérte a honatya. Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy nyár végéig kitörjön a járvány negyedik hulláma Ukrajnában, de tekintve a Delta-vírustörzs szélsebes terjedésére a világban, kizárni sem tudják ennek lehetőségét.

Oltással a járvány ellen

Ami a járvány következő hullámára való felkészülést illeti, Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a TSZN-nek nyilatkozva az első stratégiai feladatnak nevezte, hogy minél több ukránt oltsanak be. A vakcinázás szerinte azért is fontos, hogy még fertőzés esetén is elkerüljék a betegek kórházi ellátását, s ily módon csökkentsék az egészségügyi rendszerre háruló terheket.

„A második feladat, hogy újra átnézzünk minden oxigénellátó rendszert annak érdekében, hogy a már elvégzetteken túl kiegészítsük azoknak a kórházaknak a felszerelését, amelyek a legnagyobb terhelést kapják a koronavírus-betegség jelentős fellángolása esetén” – közölte a tárcavezető.

Emellett a miniszter bizonyos innovatív megoldásokat ígért, amelyeket már a közeljövőben bejelentenek.

Oltási csúcsok

Az Ukrajinszka Pravda szerint folyamatosan nő az oltási tempó az országban, immár hatodik hete egyre újabb csúcsokat könyvelnek el, ami a beoltottak számát illeti. Az elmúlt héten 236 704 polgár kapta meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, míg a másodikat 327 248. Vasárnap viszont csupán 26 356 ember kapott oltást.

A hétfő reggeli állapot szerint az oltási kampány kezdete, azaz 2021 februárja óta 2 311 692 fő kapta meg az oltás első dózisát, 1 177 642 pedig a másodikat, vagyis az elmúlt héten a teljesen beoltottnak tekinthetők száma végre meghaladta az egymilliót a hivatalosan több mint 40 millió lakosú országban.

Apró zűrzavar a Pfizer körül

Hétfőn az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy a Pfizer vakcina mostantól mindenki számára elérhető lesz a lakosság tömeges immunizálására létrehozott oltópontokon, bár prioritást továbbra is az idős és a „kísérőbetegségekben” szenvedő emberek fognak élvezni. Egyben emlékeztettek, hogy jelenleg mintegy kétszáz ilyen oltópont működik országszerte, amelyekben főként a Sinovac Biotech CoronaVac oltóanyagával oltanak, melyet egydózisos flakonokban szállítanak, és amely nem kíván rendkívül alacsony tárolási hőmérsékletet.

A hír előzménye, hogy a tárca sajtószolgálata és a vakcinabeszerzést intéző Crown Agents közölte, Ukrajna már több mint 600 ezer adagot megkapott a költségvetési forrásból vásárolt Pfizer-BioNTech-féle Comir­naty oltóanyagból. A tervek szerint július végéig egymillió, az év végéig pedig mintegy 20 millió dózist szállítanak le az oltóanyagból.

Ugyanakkor a hromadske.ua Vaszil Zsivotenyukra, a fővárosi oltási koordinátorra hivatkozva azt írta, hogy Kijevben még nem áll rendelkezésre elegendő Pfizer vakcina ahhoz, hogy minden jelentkezőt ezzel oltsanak be az oltópontokon.

A Janssenre várva

Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos az Ukrajina 24 tévécsatorna műsorában elismerte, hogy az illetékes ukrán hatóságok által legutóbb bejegyzett Janssen koronavírus elleni vakcina (Johnson & Johnson) egyhamar nem lesz elérhető Ukrajnában.

„Nagyon nehéz megmondani (hogy mikor jut el Ukrajnába az oltóanyag – a szerk.), több probléma is van. Először is, a Johnson & Johnsoné az egyetlen egydózisú vakcina. Ez jelenti a vonzerejét, mivel nagyon sok ország szeretne egyadagos oltást kapni, amelyet nagyon gyorsan fel lehet használni. Sajnos a gyártó meglehetősen kis mennyiséget állít elő, ezért most még csak tárgyalunk az ilyen oltások ukrajnai szállításáról” – jelezte Kuzin.

Jelenleg Ukrajnában az Indiában a Serum Institute által licenc alapján gyártott Covi­Shield vakcinával (AstraZeneca), a kínai gyógyszergyártó cég, a Sinovac Biotech által kifejlesztett CoronaVac oltóanyaggal; a Pfizer-BioNTech által készített Comirnaty vakcinával, valamint a dél-koreai gyártmányú AstraZeneca–SKBio vakcinával oltanak. Ugyanakkor a Magyarország által az ukrán–magyar határátkelők közelében a kárpátaljai lakosok oltására kialakított oltópontokon a Janssen oltóanyaggal folyik a vakcinázás.

Az Interfax–Ukrajina hírügynökség tájékoztatása szerint július 12-ig Ukrajna már több mint 5,6 millió dózis különféle vakcinát kapott.     

(zzz)