Egyre olcsóbb a sárgarépa

2024. május 1., 13:45 , 1208. szám

Ukrajnában folytatódik a sárgarépa árának lassú csökkenése. A zöldség ára közelít a történelmi tavaszi mélyponthoz – jelentette a dengi.ua az EastFruit elemzőire hivatkozva április 24-én.

„Most a sárgarépa ára a 8–10 hr/kg tartományban mozog, ami a jelenlegi árfolyamon csak 20 amerikai centnek felel meg. Ez már nagyon közel van a 2020-as árszinthez, amikor is a sárgarépa ára csak 17 amerikai cent volt kilogrammonként” – áll az elemzők jelentésében.

Mint rámutatnak, a sárgarépa ára leggyakrabban éppen április végén, májusban emelkedik. Május végén az árak stabilizálódni vagy csökkenni kezdenek, mivel piacra kerül az új termésből való korai sárgarépa.

Az idei szezonban azonban nő a sárgarépa kínálata, és a piaci szereplők nem tartják kizártnak, hogy 2020-hoz hasonlóan tovább csökkenhet az ár. Ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy Ukrajna meg nem szállt és felszabadított déli régióiban a gazdáknak milyen mértékben sikerült újraindítaniuk a koraizöldség-termesztést. Márpedig az árak májusi alakulása ezen múlik majd – vélik a szakértők.

Hozzátették, hogy Ukrajna a minőségi problémák és az e téren szerzett tapasztalatok hiányában a viszonylag alacsony belföldi árak ellenére sem kezdett nagyarányú sárgarépaexportba.

(szcs/dengi.ua)