Ombudsman: A VLK katonai szolgálatra alkalmasnak találta a férfit, aki a kiképzőközpont felé vezető úton halt meg

2024. április 23., 16:12

Dmitro Lubinec, a Legfelső Tanács emberi jogi biztosa közölte, hogy a hadkötelest, aki meghalt Kárpátalján a kiképzőközpont felé vezető úton, a katonai orvosi bizottság (VLK) igazolása szerint katonai szolgálatra alkalmasnak találták – jelentette az Ukrajinszka Pravda az ombudsman Telegram-csatornája nyomán.

„Ami a férfi halálát illeti Kárpátalján, útban a kiképzőközpont felé. Ismeretes, hogy az ukránt a VLK igazolása szerint katonai szolgálatra alkalmasnak találták” – írta.

„Ez idő szerint eljárást indítottam az emberi jogok esetleges megsértésével kapcsolatban” – közölte hozzátéve, hogy továbbra is személyesen fogja figyelemmel kísérni a helyzetet.

„Kárpátalja és Lviv megyei képviselőim azon fognak dolgozni, hogy minden körülményt kiderítsenek” – jelezte Lubinec.

A hír előzménye, hogy április 23-án egy hadköteles meghalt a kiképzőközpont felé vezető úton. A területi toborzási és szociális támogatási központ (TTSZTK) epilepsziás rohamról számolt be. Az eset kapcsán hatósági vizsgálatot rendeltek el.

Ezenkívül az ügyészség közölte, hogy vizsgálják a polgár esetleges törvénytelen behívásának tényét, amiben az ungvári járási TTSZTK munkatársai is érintettek lehetnek.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)