Megszavazta az USA Képviselőháza az Ukrajnának szánt segélyt

2024. április 23., 15:50 , 1207. szám

Az Egyesült Államok Képviselőháza (a Kongresszus alsóháza – a szerk.) múlt szombaton, április 20-án jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy Washington 2025. szeptember végéig 60,8 milliárd dollár értékű segélyt nyújtson Ukrajnának. A dokumentum elfogadását 310 kongresszusi képviselő támogatta, 112-en szavaztak ellene – tudósított a DW.

A törvényjavaslat 13,8 milliárd dollárt irányoz elő Kijevnek fegyverek és felszerelések vásárlására, további 13,4 milliárd dollárt a már Ukrajnába szállított fegyverek cseréjére és javítására, valamint az ukrán hadsereg kiképzésére. Ezenkívül 23,2 milliárd dollárt az amerikai fegyverkészletek feltöltésére különítenének el.

A dokumentum felkéri az amerikai elnököt a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták mielőbbi átadására Ukrajnának. A képviselők ugyanakkor hozzáteszik: az államfőnek nem kell meghoznia ezt a döntést, ha úgy ítéli meg, hogy az sértené az Egyesült Államok nemzetbiztonságát.

A törvényjavaslat ezenkívül 7,85 milliárd dollár értékű, hitelek formájában nyújtandó gazdasági segítség folyósításáról is rendelkezik. A dokumentum szerint 2024 novembere után az amerikai elnök ezeket a hiteleket leírhatja.

Emellett 45 napon belül az Egyesült Államok Kongresszusának meg kell kapnia a Biden-kormányzattól „Ukrajna támogatásának stratégiáját”, amelynek tartalmaznia kell a „konkrét célok” listáját.

Most a törvényjavaslatot az Egyesült Államok Szenátusának – a Kongresszus felsőházának – is jóvá kell hagynia, ami sajtóértesülések szerint már kedden, lapzártánkkal egy időben megtörténhet. A továbbiakban alá kell írnia a dokumentumot Joe Biden amerikai elnöknek, aki megígérte, hogy azonnal megteszi ezt, amint a képviselők elfogadják a jogszabályt.

Ugyancsak jóváhagyta múlt szombaton a Képviselőház azt az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kérdéseiről szóló törvényjavaslatot, amely többek között rendelkezik a befagyasztott orosz vagyon átadásáról Ukrajnának. A dokumentum elfogadását 360 kongresszusi képviselő támogatta, 58-an „nemmel” szavaztak.

A jogszabálytervezet egyebek mellett kimondja Oroszország pénzügyi felelősségét Ukrajna újjáépítéséért, és felhatalmazza az amerikai elnököt a befagyasztott orosz eszközök lefoglalására – beleértve az Oroszországi Központi Bank tartalékait is –, s ezen pénzek gyors átutalására a Ukrajna számára létrehozott speciális alapba.

            (ntk/dw.com)