Bakancsra fel! Túralehetőségek Kárpátalján

Könyvbemutató

2024. április 23., 10:34 , 1207. szám

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács szervezésében a Munkácsy Mihály Magyar Házban mutatták be Horváth Zoltán kárpátaljai túravezető Bakancsra fel! Túralehetőségek Kárpátalján című könyvét április 22-én.

A kiadvány az Európai Unió pénzügyi támogatásával jött létre a HUSKROUA/1901/3.1/0028 „Közös turisztikai értékek feltárása, fejlesztése és népszerűsítése, képzés és hálózatépítés a határ menti térségben” című projekt keretében a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014–2020 keretén belül.

A könyvbemutatóra érkezett érdeklődőket elsőként Mester András, a kiadványt megjelentető Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke köszöntötte.

„A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács már számos szakmai kiadvánnyal rukkolt elő az elmúlt években, gondoljunk például a Gasztrokalauzra vagy a Kárpátalja magyar szemmel című útikönyvre. Ezek hiánypótló kiadványok. A mai könyv is egy nagyon hasznos kiadvány, hiszen nemcsak a turisták és az ideiglenesen itt tartózkodók számára, hanem a helyi lakosoknak is ötletekkel és új információkkal szolgálhat a megye bebarangolásához” – fogalmazott köszöntőjében Csizmadia Alexandra ungvári magyar konzul, hozzátéve: a Bakancsra fel! című könyv HUSKROUA-s támogatás révén jelent meg, s ez is bizonyítja, hogy „négy ország együttműködik, tud és akar együttműködni, és bár mindenki a saját nyelvén kommunikál, mégis megértjük egymást”.

Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, a megyei tanács képviselője köszönetet mondott a könyv szerzőjének, aki által egy újabb rendkívül hasznos kiadvánnyal bővült a vidékünket bemutató munkák sora. „Azok az emberek, akik a hegyek és a természet nyelvét értik, biztos, hogy egymás nyelvét is meg fogják érteni, még akkor is, ha nem tartoznak egy nemzetiséghez. A hegyek mindig a békét sugározzák magukból – legyen ez így: sugározzák a békét, és legyen béke az egész világon!” – emelte ki.

Köszöntötte a jelenlévőket Olekszandra Horzov, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal Turisztikai és Üdülési Főosztályának helyettes vezetője, valamint Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója, a KMTT alelnöke is, majd gratuláltak a könyvhöz.

Ezt követően a szerző, Horváth Zoltán magyar nyelven, míg Kaszinec Ottokár – aki már több mint negyven éve dolgozik az idegenvezető szakmában – ukrán nyelven mutatta be a könyvet. A szerző felidézte életének azon momentumait is, melyek oda vezettek, hogy beleszeretett a hegyekbe, s mára ez meghatározó szerepet tölt be mindennapjaiban is.

„A bakancsos turizmus, túrázás, természetjárás nem csupán sport, szabadidős tevékenység, hanem életérzés, életforma is egyben. A természetjárók által kiválasztott útvonalak bejárása a teljesítményen és a látványon kívül szorosan összefügg a természet szeretetével, a honismerettel, a kulturális értékekkel, a környezettudatossággal és az egészséges életmóddal. Ebből adódóan nem csupán a legjelentősebb, a leglátogatottabb természeti objektumok kerülnek be a természetjárók látókörébe. Minden területnek, régiónak megvannak a sajátosságai, érdekességei, amelyekkel érdemes foglalkozni, amelyek fejlesztése, bemutatása regionális szinten nagy jelentőséggel bír. Kárpátalja területének 80%-a hegyvidék, így kiváló adottságokkal rendelkezik az aktív turizmus szempontjából” – olvasható a rendkívül gazdagon illusztrált, megannyi hasznos információt tartalmazó, 200 oldalas útikönyv előszavában.

A kiadvány – melynek borítóját Gogola Zoltán beregszászi festőművész munkája díszíti – az Ukrán-Kárpátok kárpátaljai részének hegycsúcsait és természeti látványosságait mutatja be, s elsődleges célja, hogy információkat, ötleteket merítsen belőle az olvasó számos bakancsos túrához, emellett inspirálja a természetjárókat vidékünk gyalogos felfedezésére. A könyvben szereplő 35 túraútvonalat a szerző személyesen térképezte fel, ezek bebarangolását GPS-koordináták is segítik.

Az útikönyv magyar és ukrán nyelven egyaránt megjelent, s hamarosan megvásárolható lesz a KMTT beregszászi turisztikai információs irodájában és termékboltjában, valamint a tiszacsomai, a nagymuzsalyi, a salánki és a viski tájházakban.

lexi