Közel háromszáz fiatal labdarúgó küzdött az érmekért

XII. Buzánszky Jenő Labdarúgó Kupa

2024. április 22., 18:14 , 1207. szám

Tizenkettedik alkalommal szervezte meg ezúttal Beregszászban és Nagyberegen a Rákóczi-főiskola „GENIUS” Jótékonysági Alapítványa a Buzánszky Jenő Labdarúgó Kupát. Az általános, illetve középiskolás korosztály számára meghirdetett labdarúgóutánpótlás-tornán 25 oktatási intézményből 29 csapat jelent meg Ungvártól Aknaszlatináig. A középiskolás korosztályban a Péterfalvai Református Líceum csapatának, míg az általános iskolások között a Szernyei Gimnázium diákjainak nyakába került az aranyérem.

A Buzánszky Jenőről, a legendás aranycsapat olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes hátvédjéről elnevezett utánpótlástornát idén április 20-án bonyolították le hét helyszínen 29 csapat, közel 300 fiatal labdarúgó részvételével.

A csapatokat köszöntötte a verseny szervezője, dr. Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány vezetője, köszönetet mondva mindazoknak, akik támogatták a rendezvényt.

Jusztin Miklós beregszászi magyar konzul kiemelte, hogy Buzánszky Jenő és az Aranycsapat teljesítménye ma is inspirációt jelent minden magyar fiatal számára, illetve a csapatsportok által fejlesztett közös gondolkodás fontosságára hívta fel a fiatalok figyelmét, ami a későbbiekben is fontos lesz mindenki számára.

A Buzánszky-kupa díszvendége volt Magyar Zoltán, a Magyar Országgyűlési Labdarúgó Válogatott szövetségi kapitánya, korábban a Ferencváros és a Magyar Olimpiai és Nemzeti Válogatott igazgatója, aki elmondta, hogy Buzánszky Jenő a barátja volt, akivel, illetve a legendás kapussal, Grosics Gyulával közösen először 2001-ben jártak Beregszászban. Jenő bácsi annyira megszerette Kárpátalját, az itteni embereket, hogy utána még sokszor ellátogatott vidékünkre, 2013-ban is ott volt Ungváron, az első Buzánszky-kupán. A verseny és az ott megjelent sok fiatal is bizonyítja szerinte, hogy a kárpátaljai magyarság élni akar.

Köszöntötte a házigazdák nevében a versenyen megjelenteket Orosz Ildikó megyei képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke és Csernicskó István megyei képviselő, a Rákóczi-főiskola rektora, valamint Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár Televízió igazgatója, a verseny kezdeményezője, megálmodója. Kulin Zoltán megemlítette az akkori Magyar Rádió alelnökének, Pásztor Zoltánnak a nevét, aki megismertette Buzánszky Jenővel, és ő szervezte meg, hogy más határon túli magyar területek után Kárpátaljára is ellátogathasson és létrejöhessen ez a torna. Kulin Zoltán Buzánszky Jenőt idézve elmondta: „A labdarúgásban nincs előírva, hogy mindig a jobb csapat nyert. Ma mindenki a győzelem esélyével fog pályára lépni.”

Vizauer Árpád, a főiskola Egészségügyi és Sportcentrumának vezetője örömmel konstatálta, hogy a szabadtéri mérkőzésekhez ideális az időjárás, hűvös van, de nem esik az eső. Minden feltétel adott ahhoz, hogy körmérkőzéses rendszerben 5+1-es felállásban, mérkőzésenként 15 perces játékidővel lebonyolítsák a tornát.

A reggel nyolckor kezdődő torna a terveknek megfelelően haladt, mind a hét helyszínen kiváló volt a lebonyolítás, az orvosoknak szerencsére súlyosabb sérüléseket nem kellett ellátniuk.

A XII. Buzánszky Jenő Labdarúgó Kupa eredményei:

Általános iskolás csapatok között (15 éves korig): I. hely: Szernyei Gimnázium (Szernyei Focisuli); II. hely: Viski Kölcsey Ferenc Líceum (FC Visk); III. hely: Zápszonyi Gimnázium (Zápszonyi Gimi).

Legjobb mezőnyjátékos: Kosztyuk Milán (Szernyei Gimnázium). Legjobb góllövő: Becske Sándor (Viski Kölcsey Ferenc Líceum). Legjobb kapus: Papp Sándor (Zápszonyi Gimnázium).

Középiskolás csapatok (15–17 éves korig): I. hely: Péterfalvai Református Líceum; II. hely: Técsői Hollósy Simon Líceum (Hollósy Simon); III. hely: Nagyberegi Dobrai Péter Középiskola (Nagybereg 3.). Legjobb mezőnyjátékos: Pap Milán (Kárpátaljai Magyar Líceum, Beregszász). Legjobb góllövő: Ferenc Dominik (Fornosi Gimnázium). Legjobb kapus: Fráncuh Viktor (Técsői Hollósy Simon Líceum).

A labdarúgótorna végén minden résztvevő elismerő oklevelet vehetett át a szervezőktől, a dobogós eredményt elérő csapatok nyakába pedig Magyar Zoltán és Vizauer Árpád akasztotta az érmeket. Az első három helyen végzett csapatok kupát és egy labdát is átvehettek a szervezőktől. A kupákat és érmeket a NIKÉ Sportegyesület Magyar Sportakadémia ajánlotta fel.

A verseny jó hangulatban telt, egy olyan időszakban, amikor a szokásosnál kevesebb lehetősége van a fiataloknak a sportolásra.               

Badó Zsolt