Több lett a szamárköhögéses eset

2024. április 19., 08:13 , 1206. szám

Ukrajnában 2024 január­jában és februárjában 515 szamárköhögéses megbetegedést regisztráltak, bár tavaly ugyanebben az időszakban az Egészségügyi Minisztérium szerint csak 27 esetet jelentettek – írja a BBC News Ukrajina.

Az összes beteg 95,9%-a gyermek, többnyire óvodáskorú.

A szamárköhögés terjedését már 2023-ban észlelték. Ennek oka a sok beoltatlan gyermek – mutat rá az egészségügyi tárca.

A szamárköhögés egy bakteriális fertőző betegség, amely úgy indul, mint az akut légúti vírusfertőzések, de 5–8 nap múltán görcsös köhögési rohamok jelentkeznek, az arc kipirulásáig, könnyezésig, jellegzetes sípolással.

A köhögési rohamok gyakrabban fordulnak elő éjszaka, a köhögést láz, orrfolyás és a légúti vírusfertőzések egyéb tünetei kísérhetik.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a szamárköhögés „nagyon fertőző”, és különösen veszélyes a csecsemőkre. Csecsemőknél apnoét – átmeneti légzésleállást – idézhet elő. Előfordulhat, hogy a csecsemők nem is köhögnek, de „rövid időre leáll a légzés, amit az arc kékülése jelezhet” – írja a minisztérium.

„Emellett az újszülötteknél és csecsemőknél a betegség súlyos lefolyású lehet, nagy a szövődmények és a halálozás kockázata” – teszi hozzá az egészségügyi tárca.

A WHO szerint évente 24,1 millió szamárköhögéses esetet regisztrálnak a világon, a betegek közül mintegy 160 000 öt év alatti gyermek meghal.

Tavaly nyáron szamárköhögésben halt meg egy három hónapos csecsemő Rivne megyében – a gyermek nem kapta meg az első oltást a betegség ellen, amelyet két hónapos korban adnak be – közölte a megyei betegségfelügyeleti és megelőzési hatóság. Egy másik baba Voliny megyében halt meg.

Az idősebb gyermekek és felnőttek általában meggyógyulnak, de a betegség kimeríti és nagymértékben legyengíti a szervezetet – állítja az Egészségügyi Minisztérium. A betegek 4–8 hét után kezdenek felépülni – ritkábban köhögnek, a rohamok gyengülnek.

A szamárköhögés tüsszentés vagy köhögés útján, a levegőbe kerülő cseppekkel könnyen terjed. Védekezni megelőző oltással lehet, nincs más út.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint minden gyermeknek négy szamárköhögés elleni védőoltást kell kapnia: 2, 4, 6 és 18 hónapos korban. Ha valamilyen oknál fogva elmaradt az egyik oltás, minél előbb pótolni szükséges.

A szamárköhögés nem tartozik azon betegségek közé, amelyeken átesve az ember immunissá válik, mint például a bárányhimlő után – mutatnak rá az orvosok. A WHO azt javasolja, hogy hatéves korig meg kell ismételni az oltást, majd 11-12 éves és 19 éves korban is. Felnőttkorban 10 évente javasolt újra felvenni az oltást.

(zzz/bbc.com)