CIA-igazgató: Amerikai segítség nélkül Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút

2024. április 19., 09:27

William Burns, a CIA igazgatója arra figyelmeztette csütörtökön az amerikai kongresszusi képviselőket, hogy ha most nem hagyják jóvá az Ukrajnának nyújtandó segélyeket, Kijev az év végére elveszítheti a háborút – írja a Jevropejszka Pravda a Politico nyomán április 19-én, pénteken.

A George W. Bush elnöki központban tartott rendezvényen Burns sürgette a Kongresszust, hogy fogadja el a törvényjavaslatot, amely milliárdokat különítene el Ukrajna katonai támogatására.

„A gyakorlati és pszichológiai katonai támogatásnak köszönhetően az ukránok képesek kitartani 2024-ben, és porba dönteni Putyin arrogáns véleményét, miszerint az idő neki kedvez” – mondta.

De ha a segély nem jut át a Kongresszuson, „a kép sokkal rosszabb lesz” – figyelmeztetett Burns.

„Teljességgel reális a kockázata annak, hogy az ukránok 2024 végére veszíthetnek a csatatéren, vagy legalábbis olyan helyzetbe hozhatják Putyint, hogy lényegében megszabhatja a politikai rendezés feltételeit” – mondta a CIA igazgatója.

A Politico hangsúlyozza, hogy Burns szavai talán a legerősebb figyelmeztetés az ukrajnai háborúval kapcsolatban az amerikai kormányzat egyik magas rangú képviselője részéről. Akkor hangzott el, amikor kijevi tisztviselők figyelmeztetnek, hogy Oroszország nyári offenzívája következtében az orosz haderő hatalmas áradata vonulhat be Ukrajnába.

Burns egy nappal azután fogalmazta meg véleményét, hogy Mike Johnson képviselőházi elnök bemutatta régóta várt külföldi segélycsomagját.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)