A lakosság pesszimista a hrivnya árfolyamának alakulását illetően

2024. április 18., 17:51 , 1206. szám

A megkérdezett ukránok csaknem fele meglehetősen pesszimista a tekintetben, miként alakul a hrivnya árfolyama az év végéig. Emellett több mint kétharmaduk nem támogatja a magánszemélyek kártyás átutalásainak korlátozására irányuló kezdeményezést – derül ki a Szociopolisz szociológiai cég Az ország társadalmi-gazdasági és társadalmi-politikai helyzetének értékelése Ukrajna lakossága által (2024. március vége – április eleje) címmel a Polgári Cselekvési Kezdeményezés civil szervezet megbízásából végzett közvélemény-kutatásából, amelyet a dengi.ua ismertet.

A megkérdezettek csaknem fele (48,9%) szerint az idei év végére gyengül a hazai fizetőeszköz. A válaszadók 31,7%-a úgy véli, hogy a nemzeti valuta árfolyama 2024 folyamán megközelítőleg a jelenlegi szinten marad. Csupán 10,0% várja a hrivnya erősödését az idei év végére.

A felmérésből az is kitűnik, hogy a lakosság összességében negatívan viszonyul a magánszemélyek kártyás átutalásainak korlátozására irányuló kezdeményezéshez. A válaszadók 19,0%-a támogatja (teljes mértékben támogatja, vagy inkább támogatja) ezt a kezdeményezést, miközben 68,6%-uk nem támogatja (egyáltalán nem, vagy inkább nem). A kezdeményezéshez pozitívan és negatívan viszonyulók aránya közötti különbség 49,6%.

A felmérést 2024. március 31. és április 5. között végezték. Összesen 1003, 18 év feletti lakost kérdeztek meg telefonos interjú módszerével Ukrajna egész területén – az ideiglenesen megszállt területek kivételével.

(hk/dengi.ua)