Ukrajna biztonsági megállapodást írt alá Finnországgal

2024. április 9., 13:42 , 1205. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztonsági együttműködésről és hosszú távú támogatásról szóló megállapodást írt alá finn kollégájával, Alexander Stubbal Kijevben április 3-án. Az államfő „erős dokumentumnak” nevezte a szerződést, amely tanúsítja, hogy Finnország kész továbbra is támogatni Ukrajnát az Oroszország elleni harcban – jelentette a DW.

„Finnország hosszú távú katonai és pénzügyi segítséget nyújt, valamint elmélyíti az együttműködést Ukrajnával a politikai, pénzügyi, humanitárius kérdésekben és a reformok terén” – írta Zelenszkij a Telegramon.

Emellett a megállapodás előirányozza Helsinki segítségét Kijevnek az energiaszektor újjáépítésében, a környezeti károk felmérésében, a határ és a kritikus infrastruktúra védelmének megerősítésében, valamint az ukrán katonák gyógykezelésében.

Ukrajna korábban már kötött hasonló megállapodásokat Kanadával, Olaszországgal, Nagy-Britanniával, Németországgal, Franciaországgal, Dániával és Hollandiával.

Ugyancsak április 3-án a finn védelmi minisztérium bejelentette az Ukrajnának szánt újabb, immár a 23. katonai segélycsomagot mintegy 188 millió euró értékben, amelyről március 22-én döntött az ország elnöke a kormány előterjesztése alapján. Biztonsági okokból a csomag tartalmát és átadásának időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra Helsinkiben.

„Oroszország agresszív háborújának eredménye határozza meg, hogy milyen lesz a biztonsági környezet Európában és Finnországban. Szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt továbbra is támogatjuk Ukrajnát” – idézi a tárca sajtószolgálata Antti Häkkänen finn védelmi miniszter nyilatkozatát.

(zzz/dw.com)