Települések átnevezése: a múltat végképp eltörölni

2024. április 1., 08:13 , 1203. szám

A közeljövőben számos város és falu átnevezését tervezik Ukrajna különböző régióiban – jelentette az RBK–Ukrajina Roman Lozinszkijra, a Legfelső Tanács Államhatalom-szervezési, Helyi Önkormányzati, Régiófejlesztési és Várostervezési Bizottságának első alelnökére hivatkozva.

A képviselő elmondása szerint a „dekolonizációs” eljárás keretében öt várost és 104 falut/nagyközséget neveznek át.

A következő városok átnevezését tervezik: Cservonohrad (Червоноград) – Septickij (Шептицький); Juzsne (Южне) – Port Anental (Порт-Аненталь); Pavlohrad (Павлоград) – Matvijiv (Матвіїв); Szineljnikove (Синельникове) – Ridnopillja (Ріднопілля). Ezenkívül Brovari (Бровари) nevében az „и” betűt „i”-re cserélik: Броварі.

A törvény szerint az új nevekre vonatkozó javaslatokat maguk az átnevezendő városok terjesztik elő, de ha megtagadják vagy elmulasztják ezt, a parlament akaratuk ellenére is megváltoztathatja a nevüket.

A városok, amelyeknek az átnevezését most javasolják, nem támogatják a Legfelső Tanács eljárását – derül ki a BBC News Ukrajina írásából. Ezek szerint sokszor nemcsak a település önkormányzata, hanem a lakosság sem ért egyet a névcserével. A Lemberg (Lviv) megyei Cservonohrad lakói például a kilencvenes évek után 2023-ban másodszor is amellett foglaltak állást, hogy maradjon meg városuk jelenlegi neve.

Ami a falvak átnevezését illeti, az intézkedés Kárpátalját is érinti. A varosh.com.ua korábban például azt írta, az egykor nagyszőlősi, ma beregszászi járási Puskino a jövőben Mizsliszne (Міжлісне) lehet. Ezenkívül átnevezés vár a portál szerint a técsői járási Kraszna (Красна – Tarackraszna) falura és a szolyvai járási Rodnikova Hutára (Родникова Гута – Forráshuta). Mindkét település 1946-ban kapta jelenlegi nevét.

Az új településneveket tartalmazó határozatot meg kell szavaznia parlamentnek. A BBC News Ukrajina forrása szerint a dokumentumot egyelőre nem tervezik szavazásra bocsátani a Radában. Lozinszkij képviselő azonban úgy vélte, hogy még a tavasz folyamán megszületik a döntés ez ügyben.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, Volodimir Zelenszkij elnök múlt év áprilisában írta alá A földrajzi nevekről szóló törvényt a helynevek „dekolonizálásáról” és a földrajzi nevek használatának rendezéséről Ukrajna településein. A jogszabály 2023. július 27-én lépett hatályba. Alkotóinak célja az orosz birodalmi propaganda elleni küzdelem.

Az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézet 183 olyan ukrajnai település nevének megváltoztatását javasolja, amelyek Az orosz birodalmi politika ukrajnai propagandájának elítéléséről és tilalmáról, valamint a helynevek dekolonizálásáról szóló törvény hatálya alá esnek.

(zzz/rbc.ua/bbc.com/ varosh.com.ua)