Újra fehérek a forrás medvéi Kamjanica közelében

2024. március 31., 08:45

Az aktivisták visszaállították a forrás medveszobrának eredeti állapotát. A munkálatokat kezdeményező Mihajlo Barnik, a Perecsenyi Városi Tanács képviselője ezt Facebook-oldalán jelentette be.

„A szobor az Ungvár és Perecseny közötti úton, Vorocsevo falu közelében található. A közelben van egy népszerű forrás, ahol a járókelők már régóta megállnak szomjukat oltani, sőt a helyiek időtlen idők óta megállnak itt vizet szedni haza. A fehér medvék az egykori Perecsenyi járás egyfajta névjegykártyái voltak. Ilyen például a teáskanna vagy a kancsó is, amelyet egykor szintén a forrás közelében szereltek fel.

Azt mondják, régen egy egész medvecsalád volt. A forrást egy medvecsalád „védte”, ahol volt egy anya, egy apa és két kölyök. Sajnos a vandálok „apa” nélkül hagyták őket.

Mindenki fehér medvékre emlékszik. De néhány éve barnára festették, mostanában pedig valamiért sárga-kékre. Valószínűleg így akartak hazafias kinézetet varázsolni a szobornak, ám ez nagy felháborodást keltett a kárpátaljaiak körében. De nem volt olyan egyszerű „lemosni” a medvéket. Mihajlo Barnik megígérte, hogy az „első húsvétra” kifehérítik a szobrot, s a munkát a Sportművészeti Egyesület művészei végezték el.

(Facebook/RV)