A kormány lemond a „háború nemzetközi szponzorai” listáról

2024. március 31., 11:50 , 1203. szám

A miniszteri kabinet lemond a „háború nemzetközi szponzorai” listáról. A kérdésről kibővített ülésén tárgyalt a kormány az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Főügyészi Hivatal vezetőinek, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának jelenlétében, valamint képviseltették magukat az eseményen az európai országok, az Egyesült Államok és Kína ukrajnai nagykövetségei – közölte a kormány sajtószolgálata nyomán a forbes.ua március 20-án.

A találkozón meghallgatták a Külügyminisztérium tájékoztatását arról, hogy a partnerországok diplomáciai testületeinek képviselői több esetben felhívták Ukrajna figyelmét, hogy a listának hiányzik a szabályozási kerete, illetve negatív hatással van az orosz agresszió leküzdésére irányuló fontos döntések elfogadására.

Az Igazságügyi Minisztérium hangsúlyozta, hogy megengedhetetlen az ilyen jellegű információknak az állam nevében történő terjesztése a kérdés törvényi szintű rendezése nélkül.

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) részéről rámutattak, hogy nincs szükség további intézményekre az állami szankciópolitika végrehajtásához, mivel a vonatkozó információk megtalálhatók a Szankciók Állami Nyilvántartásában.

A listát vezető Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) is egyetértett azzal, hogy felmerül a lista további működtetésének kérdése.

Az eszmecsere alapján az a döntés született, hogy a lista honlapján található információkat feldolgozásra átadják az Állami Szankciópolitika Végrehajtásával Foglalkozó Tárcaközi Munkacsoportnak, többek között abból a célból, hogy meghatározzák a listában szereplők szankcionálásának alapját és az erre vonatkozó javaslatok előkészítésének menetét, amelyeket azután napirendjére tűzhet az RNBO.

A forbes.ua felidézi, hogy márciusban a NAZK felfüggesztette a cégek felvételét a „háború nemzetközi szponzorainak listájára”. Viktor Pavluscsik, a NAZK új vezetője elmondta, hogy a hivatal két éve önállóan határozza meg, mely cégek kerülnek fel a listára. Ez időről időre problémákat okoz Ukrajnának más államokkal – Magyarországgal, Ausztriával, Kínával, Görögországgal – fenntartott kapcsolataiban.

(zzz/forbes.ua)