A jövőben is támogatja a fiatal kárpátaljai gazdákat a Pro Agricultura Carpatika

2024. március 22., 10:34 , 1203. szám

A „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány több mint tíz éve hozta létre az Első lépés programját, amelynek célja, hogy segítse és támogassa a pályakezdő fiatal kárpátaljai gazdákat. A juttatásokat főként fóliasátrak beszerzésére használják a kisgyermekkel rendelkező gazdák, majd kamatmentes hitel formájában törleszthetik annak költségeit az alapítvány felé. Ezekből a forrásokból pedig újra pályakezdő gazdákat támogat az alapítvány. A program kifutási ideje 3 év, ez idő alatt pedig az alapítvány falugazdászai folyamatosan figyelemmel kísérik a pályakezdő termelőket, tanácsaikkal támogatják munkájukat.

Nemrég Nagybégányban jártunk, ahol Varga István falugazdász a Hajdu gazdaságba látogatott el. Ezúttal nemcsak tanácsokat adott a fiatal zöldségtermelőnek, hanem kisebb segítséget is hozott magával, mivel az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány közbenjárásával a Magyar Agrárminisztérium vetőmagokat biztosított az Első lépés programban részt vevők számára.

A kárpátaljai falugazdász elmondta, hogy a „Pro Agricultura Carpatika” Jótékonysági Alapítvánnyal kapcsolatban álló és az Első lépés szociális programban részt vevő gazdák még az ültetési szezon előtt különböző beltéri termesztésre való vetőmagokat kaptak, amit különböző kultúrákból – uborka, paradicsom, retek – választhattak ki a kedvezményezettek. Jelenleg pedig a szabadföldi termesztésre alkalmas – csemegekukorica, paprika, uborka – vetőmagok közül lehetett választani. „Nagybégányba paprikamagot hoztam. De több faluba – Fornos, Dercen, Izsnyéte – is ellátogattam, ahol a gazdáknak átadtam a vetőmagokat, hogy fel tudjanak készülni a szabadföldi termesztésre. Március 15-e után már ennek is itt az ideje, és el lehet kezdeni a szabadföldi veteményezést. Ennek a kis vetőmagcsomagnak az értéke 4 400 hrivnya, ami viszonylag elég drága. De például a 1,5 kilogrammos csemegekukorica-vetőmagnak is ennyi az értéke, tehát tulajdonképpen mindegy, hogy milyen kultúrából választottak a gazdák, mert ugyanabban az értékben kapnak támogatást. Ezért is kell kiszámolnunk a vetőmagokat, hogy mindenkinek egyformán jusson” – magyarázta Varga István.

Hajdu Zsuzsanna néhány hete telepítette az alapítványtól kapott fóliasátrát. Jelenleg retket termeszt, amit uborka követ majd. A most kapott paprikamagokat pedig a szabadban fogja termeszteni.

„Nagyon fontosnak tartom ezt a támogatást is, hisz így nem a családi kasszából kell előteremteni rá a pénzt. A családunk már több éve földműveléssel foglalkozik, én pedig kertészmérnökként végeztem a Szent István Egyetem Kertészmérnöki Karának a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára kihelyezett képzésén. Ezt a munkát itthon is tudom végezni, és így a gyermekeinket is nevelni tudom, illetve ezáltal itthon, Kárpátalján tudunk boldogulni” – mondta el a nagybégányi pályakezdő gazda.

„Az Első lépés szociális program nagy népszerűségnek örvend a fiatal gazdák körében, az elmúlt több mint tíz évben közel 400 fóliasátrat adtunk át – emelte ki Hidi László, a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke. – 2019-ben végeztünk egy felmérést Kárpátalja magyarok lakta részein, amelynek eredményeiből kiderült például, hogy Nagydobronyban 17,5 hektár fóliával borított létesítmény volt. A 2020-as felmérésünkben ez a szám már 23,5 hektárt mutatott. Ez azóta évente bővült, így azt gondolom, hogy már bőven az 50 hektár felett vagyunk” – tájékoztatott a szakember.

Az alapítvány a jövőben is folytatni szeretné az Első lépés szociális programot, ezáltal biztosítva a fiatal gazdák számára a szülőföldön való boldogulás lehetőségét.

TV21 Ungvár/Dankai Péter