Újabb katonákból lehet ukrán nagykövet

2024. március 21., 13:17 , 1202. szám

Az Ukrán Fegyveres Erők egykori főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij után további katonákból is válhat ukrán nagykövet. Problémát okoz azonban a leszerelésük – írja a Forbes Ukraine kormányzati forrásokra hivatkozva.

A portál felidézi, Ukrajna még 2023-ban jelezte, hogy Sándor Fegyir tanárt és önkéntes katonát szánja magyarországi nagykövetnek. Kijev megkapta Budapest agrémanját (beleegyezését), ám a diplomata azóta se foglalta el állomáshelyét.

A késedelem egyik oka jogi természetű – mondta el Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Szabadság Rádiónak 2024 januárjában. Problémák vannak a katonai szolgálatból való elbocsátással/leszereléssel.

A katonákat nehéz leszerelni hadiállapot idején. Ennek mindössze négy oka lehet: büntetőperben született ítélet, a katonai szolgálat felső korhatárának elérése, az alkalmatlanná nyilvánítás a katonai orvosi bizottság által vagy családi körülmények.

Sándor esete nem egyedi. A Forbes által a témával kapcsolatban megkérdezettek szerint az Ukrán Fegyveres Erők néhány további katonája is esélyes lehetne nagyköveti posztra, többek között afrikai országokban. De szintén nehézségeik vannak a szolgálatból való leszereléssel a jogalapok korlátozottsága miatt.

A Külügyminisztérium minden területen keresi a jelölteket a diplomáciai tisztségek betöltésére, így a katonák között is – jelezte a tárca sajtószolgálata a Forbes Ukraine-nek. Meg­győződésük, hogy az országot fegyverrel védő emberek képesek felerősíteni Ukrajna hangját és védeni az állam érdekeit külföldön.

Mint ismeretes, február 8-án Volodimir Zelenszkij elnök felmentette tisztségéből Valerij Zaluzsnijt, a fegyveres erők főparancsnokát. Egy hónappal később a Külügyminisztérium bejelentette, hogy Zaluzsnijt londoni nagykövetnek szánják, és várják Nagy-Britannia hozzájárulását. A zn.ua nem sokkal ezután közölte, hogy információik szerint Zaluzsnij még februárban kezdeményezte a leszerelését, és a katonai orvosi bizottság szolgálatra alkalmatlannak nyilvánította.

(szcs/forbes.ua)