Ukrajnában létrehozzák az Egységes Állami Címnyilvántartást

2024. március 14., 17:24 , 1201. szám

Ukrajnában létrehozzák az Egységes Állami Címnyilvántartást (ЄДРА). Az adatbázis az Egységes Állami Építészeti Elektronikus Rendszer (ЄДЕССБ) egyik alapnyilvántartásaként jön létre – jelentette a dengi.ua a Közösség-, Terület- és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztérium nyomán.

Emellett létrejön a Közigazgatási-területi Egységek Nyilvántartása (ЄДРАТО), valamint az Épületek és Építmények Nyilvántartása (РБС).

„A Közösség-, Terület- és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztérium minden digitális terméke fő feladataink megvalósítását célozza: átlátható fejlesztés és helyreállítás, a polgárok biztonsága, a közösségek fenntartható fejlődése feltételeinek megteremtése, elszámoltathatóság. Amikor bevezetünk valamilyen digitális megoldást, a korrupcióellenes hatásra és a felhasználók kényelmére helyezzük a hangsúlyt. Az Egységes Nyilvántartás létrehozása egységesíti a közigazgatási-területi egységekre, épületekre, építményekre és ezek címére vonatkozó információkat, és lehetővé teszi ezen adatok felhasználását a helyreállítás átlátható és elszámoltatható tervezéséhez” – közölte Olekszandr Kubrakov közösség-, terület- és infrastruktúra-fejlesztési miniszter.

A nyilvántartást a helyi közösségek töltik fel, amelyek megbízható információkkal rendelkeznek a címekről.

Jelenleg több mint 1 300 közösség kapcsolódik a tesztkörnyezethez, képviselőik többsége már sikeresen elvégezte a képzést és elsajátította a szükséges készségeket. A közeljövőben minden önkormányzat képviselője átesik a képzésen, hogy gyorsan bekapcsolják a szakembereket a nyilvántartások vezetésébe.

A tárcánál emlékeztetnek, hogy ezeknek a nyilvántartásoknak a létrehozását és használatát Ukrajna törvényei írják elő, és az elektronikus szolgáltatások, valamint az ingatlanokhoz, építési objektumokhoz és azok címkiosztásához kapcsolódó digitális szolgáltatások további fejlesztéséhez szükségesek.

(ntk/dengi.ua)