Távozik a külügyi szóvivő

2024. március 14., 12:09 , 1201. szám

Bejelentette távozását Oleh Nyikolenko, Ukrajna Külügy­minisztériumának szóvivője – közölte március 8-án a korrespondent.net a szóvivő Facebook-oldalára hivatkozva.

„Ez volt az utolsó hetem Ukrajna Külügyminisztériumának szóvivőjeként. Három és fél év, melynek nagy része hazánk történelmének legnehezebb időszakára esett. Az ukrán Külügyminisztérium szóvivőjének lenni nagy megtiszteltetés és felelősség volt számomra. Hálás vagyok Dmitro Kuleba miniszternek a bizalomért és a lehetőségért, hogy mindeddig együtt dolgozhattunk” – írta.

A szóvivő nem árulta el, miért hagyja el posztját, de utalt rá, hogy továbbra is a diplomáciai testületben fog dolgozni. Utóbb a Jevropejszka Pravda közölte, hogy Ukrajna torontói főkonzuljává nevezik ki.

A strana.news ugyancsak március 8-án számolt be arról forrásaira hivatkozva, hogy Volodimir Zelenszkij elnök Dmitro Kuleba külügyminiszter menesztését fontolgatja. A portál szerint eredetileg úgy volt, hogy a tárcavezetőt londoni nagykövetnek nevezik ki, de utóbb bejelentették, hogy Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők leváltott főparancsnoka utazik Londonba.

A portál forrásai szerint „a legesélyesebb jelölt” Kuleba helyére Ihor Zsovkva, az Elnöki Hivatal vezetőjének külpolitikai kérdésekben illetékes helyettese.

(szcs/korrespondent.net/strana.news/eurointegration.com.ua)