Zelenszkij Törökországban: A védelmi ipari együttműködésről és a békéről tárgyaltak

2024. március 13., 13:27 , 1201. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 8-án hivatalos látogatást tett Törökországban. Recep Tayyip Erdogan török elnök ismét felvetette az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások kérdését – jelentette a korrespondent.net.

Zelenszkij elnök törökországi programja az Ukrán Fegyveres Erők számára egy Isztambul melletti hajógyárban épülő Ivan Mazepa hetman korvett meglátogatásával kezdődött.

Az államfő a továbbiakban kétoldalú megbeszélést folytatott vendéglátójával, Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és védelmi ipari cégek képviselőivel is találkozott.

Sajtótájékoztatójukon Zelenszkij köszönetet mondott Törökországnak „Ukrajna megbízható támogatásáért”. Elmondta továbbá, hogy a megbeszélések egyik témája a fekete-tengeri hajózás „feltétel nélküli biztonságának” megteremtése volt, mivel ez egyaránt fontos a régió minden országa számára és a globális élelmiszer-biztonság szempontjából. Kifejezte továbbá Ukrajna érdekeltségét a kétoldalú együttműködésben és a partnerség megerősítésében a török védelmi ipari vállalatokkal.

Zelenszkij személyesen adta át Erdogan elnöknek az Oroszország által fogva tartott ukrán foglyok listáját.

„Köszönöm az elnöknek a polgáraink orosz fogságból való kiszabadítása érdekében tett erőfeszítéseit. Törökország közvetítésének köszönhetően jelentős humanitárius eredményeket sikerült elérnünk. Most további erőfeszítésekre számítunk” – hangsúlyozta az ukrán államfő.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ismét felkínálta országát az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások helyszínéül.

„Annak ellenére, hogy a háború harmadik évébe léptünk, minden erőfeszítésünk ellenére sem történt kellő előrelépés a béke megteremtése felé. Továbbra is annak vagyok a híve, hogy lehetőséget kell adni a diplomáciának és a párbeszédnek, hogy a háború igazságos és tartós békével fejeződjék be” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij jelezte, hogy beszélt Erdogannal a közelgő svájci békecsúcsról, és számít Törökország vezető szerepére a kezdeményezés megvalósításában.

„Nem látjuk Oroszország képviselőit egy ilyen csúcson. Nem látjuk, hogyan hívhatók meg olyan emberek, akik mindent akadályoznak, lerombolnak és ölnek. Eredményt akarunk elérni – egy igazságos világot Ukrajna számára. Előbb a civilizált országok kidolgoznak egy tervet, és csak ezután hívjuk meg az Oroszországi Föderáció képviselőit” – tette hozzá.

(hk/korrespondent.net)