Zaluzsnij nagykövetként folytatja

2024. március 13., 12:08 , 1201. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta Valerij Zaluzsnijnak, az Ukrán Fegyveres Erők korábbi főparancsnokának kinevezését Ukrajna nagy-britanniai nagykövetévé – jelentette a DW az ukrán Külügyminisztériumra hivatkozva március 7-én.

„Ukrajna Külügyminisztériuma megküldte a brit félnek a megfelelő agrément (előzetes hozzájárulás – a szerk.) iránti kérelmet” – közölte a tárca.

Az agrément megszerzése – a fogadó ország hozzájárulása a követ küldéséhez – elengedhetetlen diplomáciai eljárás a nagykövet kinevezéséhez. Csak a hozzájárulás megszerzése után adható ki a rendelet a kinevezésről.

Volodimir Zelenszkij döntését kommentálva elmondta, hogy Zaluzsnij maga választotta a diplomáciát a folytatáshoz.

„Szövetségünknek Nagy-­Britan­niával (a kinevezéstől) csak erősödnie kell” – fogalmazott hagyományos napi videoüzenetében az államfő.

Dmitro Kuleba külügyminiszter az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában hangsúlyozta, hogy Zaluzsnij katonai múltja előnyt jelent Ukrajna nagy-britanniai nagyköveti posztján.

„Sőt mi több, szakirányú végzettséggel is rendelkezik: úgy tűnik, 2020-ban magiszteri diplomát szerzett nemzetközi kapcsolatokból. Ezért szerintem ez egy nagyon logikus lépés” – idézi őt az Ukrajinszka Pravda (UP).

Zelenszkij elnök február 8-án mentette fel Zaluzsnijt az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoki tisztéből, és helyére Olekszandr Szirszkijt nevezte ki. Akkor az elnök javasolta Zaluzsnijnak, hogy továbbra is maradjanak „együtt az ukrán állam csapatában”.

Március 9-én, szombaton az UP jelentette, hogy Valerij Zaluzsnij tábornokot és Szerhij Saptala altábornagyot, korábbi vezérkari főnököt egészségi állapotuk miatt leszerelték. A portál forrásai szerint Zaluzsnijt és Saptalát katonai szolgálatra való alkalmatlanságuk miatt a katonai nyilvántartásból való törléssel szerelték le a katonai orvosi bizottság következtetése alapján. A hírt ugyanakkor a Védelmi Minisztérium lapzártánkig hivatalosan nem erősítette meg.

A DW megjegyzi, hogy miután 2023 szeptemberében menesztették Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, a média hírül adta, a kormányzatnak szándékában áll kinevezni őt Londonba nagykövetté. Volodimir Zelenszkij még tavaly júliusban felmentette tisztségéből Vadim Prisztajkót, Ukrajna előző londoni nagykövetét, azóta a poszt betöltetlen.

(zzz/dw.com/pravda.com.ua)