Lóháton, baltával – támadás a TTSZTK munkatársai ellen Csernyivci megyében

2024. március 13., 12:53 , 1201. szám

Terjed a közösségi médiában egy videó, amelyen két férfi baltával támad katonai egyenruhát viselő emberekre. Az incidens Csernyivci megye egy távoli zugában, a román határ közelében történt – adta hírül a BBC News Ukrajina.

A videón két katonai egyenruhát viselő férfi látható, ők a területi toborzó és szociális ellátási központ (TTSZTK) munkatársai, akik egy lovon ülő, fejszét tartó férfival beszélnek.

Röviddel később egy sárga Niva személygépkocsi (VAZ–2121) jelenik meg a képen, és elüti az egyik katonát. Az autóból kiszáll egy férfi, lovon ülő társával rátámadnak a TTSZTK munkatársaira, baltával ütik őket, betörik a katonák autójának szélvédőjét.

Mindkét elkövető káromkodva fenyegetőzik, majd elhagyják a helyszínt. A konfliktust távolabbról szemléli gépfegyveres, egyenruhás katonák és rendőrök egy csoportja.

A Csernyivci Megyei Rendőrség megerősítette a BBC-nek, hogy a TTSZTK munkatársait érte támadás. Karolina Mariseva szóvivő elmondta, hogy az eset március 7-én történt a vizsnicjai járási Ploszka faluban, a Horlecsa ellenőrzőpont közelében. Hegyvidéki területről van szó, körülbelül 5 km-re a román határtól.

A rendőrség szerint a két vizsnicjai járási lakos az ellenőrzőponthoz érkezve maga provokálta ki a konfliktust, majd testi sérüléseket okoztak a TTSZTK egyik munkatársának, valamint megrongáltak egy autót. Az ügyben eljárás indult.

A rendőrség munkatársai megállapították a támadók személyazonosságát. A két, 28, illetve 43 éves helyi lakost őrizetbe vették.

A strana.news forrásától úgy értesült, a konfliktust az okozta, hogy a támadók egyikének fia korábban eltűnt a háborús övezetben. A férfi emiatt a TTSZTK egyik munkatársát vádolta.

A BBC News Ukrajina emlékeztet, hogy a Csernyivci megyei eset nem az első efféle támadás. Egy hónappal ezelőtt egy másik hegyi faluban, az Ivano-Frankivszk megyei Koszmacsiban megtámadtak egy gyermekével utazó nőt, akit a helyi lakosok azzal gyanúsítottak, hogy „a TTSZTK-ra dolgozik”. Az Ivano-Frankivszk Megyei Rendőrség utóbb megerősítette, hogy a koszmacsi konfliktus következtében három ember, köztük egy fiatalkorú megsérült.

A BBC megjegyzi, hogy az elmúlt év végén és 2024 elején a közösségi oldalakon olyan videók is terjedtek, amelyeken a TTSZTK munkatársai erőszakot alkalmaztak, valószínűsíthetően a mozgósítást elkerülő férfiakkal szemben.

Mindeközben tart a mozgósításról szóló kormányzati törvényjavaslat parlamenti vitája. Volodimir Zelenszkij elnök szerint a hadsereg parancsnoksága további mintegy 500 000 fő mozgósítását sürgeti a fegyveres erők tartalékába és a fronton harcoló katonák rotációjára.

(ntk/bbc.com/strana.news)