Nagymuzsalyban is megtartották a KMKSZ-közgyűlést

2024. március 12., 12:46

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Nagymuzsalyi Alapszervezete idén is megtartotta soron következő közgyűlését március 9-én. Az eseménynek a helyi középiskola adott otthont.

A rendezvény elején az iskola diákjai néptánccal, prózával, énekkel kedveskedtek a gyűlésre érkezőknek. Ezt követően a megjelentek elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt. A napirendi pontok elfogadását követően Jakab Erika elnök az elmúlt évről szóló beszámolójában kiemelte: a nehéz körülmények ellenére is az alapszervezet számtalan kulturális programot szervezett a lehetőségekhez mérten. Az elmúlt év legnagyobb projektje a Nagymuzsalyi Tájház átadása volt, melynek köszönhetően egy régi álma vált valóra a muzsalyiaknak. Az elnök kiemelte: a cél az, hogy a tájház a helyi közösség állandó központjává váljon. Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a projekt létrejöttét. A tagság kapcsán megjegyezte: jelenleg az alapszervezet 398 taggal rendelkezik, sajnos csökkenő tendenciát mutat az elmúlt évhez képest, azonban nem jelentős a csökkenés. Kiemelte az összefogás fontosságát, aminek köszönhetően az elmúlt évek során sok jó programot tudtak megvalósítani a közösség javára, bízik abban, hogy a nehéz körülmények ellenére is, amikor kell, a közösség összefog majd a közös ügyért.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke beszámolójában az aktuálpolitikai helyzetet, a jelenlegi nehézségeket, kihívásokat és lehetőségeket igyekezett felvázolni a megjelentek előtt. Mint fogalmazott, bármilyen nehéz helyzetben is van a kárpátaljai magyarság a külhoni nemzetrészek közül, a jelenlegi magyar kormánynak köszönhetően jelentős mértékű szociális háló segíti az itthoni boldogulást, hiszen az óvodások, az iskolások, a pedagógusok, a kultúrában és egészségügyben tevékenykedők, valamint az egyház is jelentős támogatásban részesül. Kiemelte: hosszú út vezetett odáig, hogy a kárpátaljai magyarságnak saját oktatási rendszere és színháza legyen. Bár a KMKSZ az elmúlt 35 évben igyekezett a mindenkori vezetéssel szerződésbe is foglalnia a kárpátaljai magyarság jogainak biztosítását, sajnos 2014-től csalódás csalódást követett. Hiszen az ígért jogokat egyre csak szűkítették. A 2023 végén elfogadott kisebbségi törvény némi előremutatást jelent, azonban még mindig nem beszélhetünk arról, hogy a kárpátaljai magyarság visszakapta a 2014 előtti kisebbségi jogait.

Vince István, a Beregszászi kistérség alpolgármestere a közgyűlésen tájékoztatta a tagokat a kistérség aktuális kérdéseiről. Elmondta, hogy átmenetileg ő vette át a muzsalyi elöljáró szerepét, míg kinevezik az új elöljárót a községben. Beszéltek többek között a muzsalyi ravatalozóról, valamint a település infrastruktúrájának fejlesztéséről is. Azonban a háború ideje alatt sajnos nem lehet ilyen jellegű fejlesztésekre költeni, hiszen elsősorban a katonaságot kell támogatni.

A beszámolókat követően a megjelentek feltehették kérdéseiket a felszólalókhoz, akik készségesen válaszoltak.

ev