Márkás termékeket akart deklarálás nélkül Ukrajnába szállítani egy nemzetközi menetrend szerinti autóbusz sofőrje

2024. március 12., 08:12

A kárpátaljai vámosok március 11-én be nem jelentett márkás tárgyakat, porcelántermékeket és háztartási eszközöket találtak az egyik autóbuszban a Vyšné Nemecké‒Ungvár határátkelőn.

A Csehországból hazatérő kárpátaljai buszsofőr, aki a Prága‒Ökörmező útvonalon közlekedett, a vámellenőrzés során közölte, hogy nincs bevallási és adóköteles áruja. Az alapos ellenőrzés során a csomagtérben a vámosok az utasok poggyászai között új importterméket találtak utazótáskákba csomagolva. A be nem jelentett cikkek között voltak Louis Vuitton, Dolce Gabbana és Burberry női kézitáskák; Prada, Jimmy Choo, Versace, Louis Vuitton márkás cipők; Louis Vuitton és a Dolce Gabbana különféle kiegészítők; Rituals és Louis Vuitton kozmetikumok; Boss, Loro Piana, Burberry, Louis Vuitton márkájú ruhaneműk; Bunny Tales porcelánkészletek; Dyson háztartási gépek. Az áruk hozzávetőleges összértéke 10 000 dollár, ami jelentősen meghaladja a vámjogszabályok által megengedett összeget (személyenként legfeljebb 500 euró és 50 kg) vámbevallás és illetékfizetés nélkül.

A sofőr nem vállalta a több százezer hrivnya értékű árut, egy másik személyre mutatva, aki Prágában megkérte, hogy szállítsák át a tárgyakat a határon. Az esetet jegyzőkönyvezték. Az Ukrajna vámhatárán áthaladó áruk állampolgárok általi bejelentésének elmulasztása miatt az érték 30%-ának megfelelő pénzbírság kiszabása róható ki. A be nem jelentett terméket lefoglalták, azok végső értékét szakértő határozza meg.

(Facebook/RV)