ENSZ-nagykövet: Az Odessza elleni csapásokkal Oroszország megpróbálja blokkolni az Ukrajna által létrehozott tengeri folyosót

2024. március 9., 09:27

Odesszát választva a légicsapások egyik fő célpontjának, az oroszok megpróbálják megzavarni annak a tengeri folyosónak a működését, amelyet az ukrán haditengerészet hozott létre Oroszországnak a fekete-tengeri gabonakezdeményezésből való kilépése után – jelentette ki Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács ülésén, amelyről az Ukrinform New York-i tudósítója számolt be március 9-én, szombaton.

Kiszlicja szerint 2023 augusztusa óta csaknem 30 millió tonna árut exportáltak a világ 42 országába Odessza, Pivdennij és Csornomorszk kikötőiből. Ebből több mint 8 millió tonnát februárban. A szállítmányok 80%-a mezőgazdasági termék.

Az ukrán fekete-tengeri kikötők exportja lényegében elérte azt a szintet, amely összevethető a teljes körű invázió előttivel – jegyezte meg a nagykövet.

Az Ukrinform beszámolója szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken az orosz hadsereg Odessza ellen végrehajtott támadásairól, valamint a háborúval kapcsolatos humanitárius kérdésekről tárgyalt.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)