Felmérés: Egyre kevesebben bíznak a „telemaratonban”

2024. március 2., 13:15 , 1199. szám

Egyre több ukránból vált ki kritikus megjegyzéseket az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyama (Едині новини, avagy „telemaraton”). A 2024. február eleji állapot szerint a polgárok mindössze 36%-a bízik a műsorfolyamból származó információkban – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) által február 5‒10-én végzett közvélemény-kutatás eredményeiből, amelyeket a dengi.ua ismertet.

„A Jedini novini műsorfolyam ötlete 2022-ben széles körű támogatottságot élvezett, de 2023 óta folyamatosan csökken iránta a bizalom, és a 2024. februári állapot szerint először tapasztaljuk, hogy negatív a bizalom és bizalmatlanság mérlege (vagyis azoknak a száma, akik bíznak benne, most kisebb, mint azoké, akik nem bíznak)” – közölték a szociológusok.

Tájékoztatásuk szerint 2023 decemberében 43% bízott a Jedini noviniban, 38% nem bízott a műsorban. 2024. február elejére a „telemaratonban” bízók aránya 36%-ra csökkent, miközben a műsorfolyamban nem bízók aránya 47%-ra nőtt.

A felmérési adatokból kitűnik, hogy azok, akik nem bíznak Volodimir Zelenszkij elnökben, sokkal kritikusabban viszonyulnak a hírműsorhoz. De még az államfőben bízók körében is 48% bízik a Jedini noviniban, míg 33% nem bízik benne.

A dengi.ua emlékeztet, hogy korábban jelentették, Valerij Zaluzsnijnak, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának leváltása után 60%-ra csökkent a Volodimir Zelenszkij elnök iránti bizalom.

(ntk/dengi.ua)