Beregszásztól Oxfordig – interjú Darcsi Barbarával, az ELTE joghallgatójával

2024. február 25., 17:07 , 1198. szám

Darcsi Barbara jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) végzős, jogász szakos hallgatója. Útja Beregszászból indult. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében érettségizett. Nemrég egy nemzetközileg elismert versenyen bizonyíthatta rátermettségét csapatával Párizsban, ahonnan továbbjutottak az oxfordi világdöntőre. Barbara élményeiről számolt be lapunknak.

– Nem mindenki elég bátor ahhoz, hogy elkezdje a jogi egyetemet, hiszen tudjuk, mennyi nehézséggel jár ez az út. Te miért pont a jogot és az ELTE-t választottad?

– A középiskola utolsó éveiben kezdtem utánanézni, érdeklődni a jogi szaknak, s ezután még inkább megtetszett, és úgy éreztem, az én személyiségemhez és készségeimhez jól illik majd ez a szakma. Emellett mindenképp szerettem volna olyan hivatást választani, amellyel tudok segíteni az embereknek. Mivel a jogi diploma valamelyest az adott országhoz köti az embert, Magyarországon szerettem volna folytatni tanulmányaimat. Azért az ELTE-re esett a választásom, mert Magyarországnak ez az első számú jogi kara, itt a legszínvonalasabb a képzés. Emellett nemzetközi rangsorokban is az ELTE áll az első helyen a magyar jogi egyetemek között.

– Bizonyára sikeres is vagy ezen a területen, hiszen egy komoly presztízsű versenyen vettél részt nemrég. Mesélj arról, hogyan jutottatok el a csapatoddal egészen Párizsig!

– A Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition nevű versenyen az ELTE már évek óta képviselteti magát, s ez idén is így történt. Először a karon belül történik a legjobbak kiválasztása, idén egy négyfős csapat állt össze a versenyre. Az európai regionális forduló előválogatójára két írásbeli keresetet kellett megírnunk, felperesi és alperesi szempontból is. Az európai régióból körülbelül 30 csapat nyújtotta be az írásbeli keresetet az előválogatóra, közülük 12 jutott tovább az európai regionális fordulóra, melyet Párizsban rendeztek meg. E között a 12 csapat között voltunk mi is, Magyarország képviseletében.

– Mi jelentette számotokra a legnagyobb kihívást a felkészülés alatt és a versenyen?

– A verseny sajátossága, hogy mindig olyan eseteket állítanak össze, amely aktuális problémával foglalkozik, ebben az évben a téma a mesterséges intelligencia volt. Nagy kihívás volt a felkészülés alatt az, hogy hogyan kell ezt jogilag megközelíteni, ugyanis a mesterséges intelligenciára vonatkozólag egyelőre nincsenek elfogadott jogi szabályozások. Kialakult jogi gyakorlatról pedig egyáltalán nem beszélhetünk. A versenyen emiatt kiemelten figyeltek arra, milyen megoldási javaslataink vannak, innovatívnak és kreatívnak kellett lennünk.

– A versenyről végül egy arany- és egy bronzéremmel tértetek haza. Hogyan értétek el ezeket a helyezéseket?

– Összesen három meccset játszottunk. Két meccset felperesi oldalon játszottunk, egyet az ír csapat ellen, egyet pedig a kijevi csapat ellen. Alperesi oldalon az Oxfordi Egyetem ellen játszottunk, amely egyébként a verseny házigazdája is. Egy-egy mérkőzésen összesen 9 pontot lehet összegyűjteni. Az ír és az oxfordi csapat ellen sikerült 9-0-ra nyernünk. A kijevi csapat ellen pedig egy szoros küzdelemben 5-4-re vereséget szenvedtünk. Ezzel az eredménnyel összesítve harmadik helyezést értünk el az európai fordulón. A legjobb írásbeli kereset volt a miénk, erre kaptuk az első helyezést.

– A verseny, amelyen részt vettetek, a leghíresebb perbeszédmondó verseny, melynek kiemelt célja, hogy a szólásszabadság és az adatvédelem kérdéseire irányítsa a figyelmet. Szerinted ez miért kiemelten fontos napjainkban?

– A verseny alapvetően a véleménynyilvánítás és a média szabadsága köré épül. Az idei verseny kifejezetten a véleménynyilvánítás szabadságával foglalkozott, emellett pedig előtérbe került a terrorizmus elleni állami fellépés megvalósulása az online térben. A véleménynyilvánítás szabadsága a demokratikus társadalmak alapköve, ahogyan azt minden nemzetközi fórum kiemeli és elismeri. A verseny célja is az, hogy az emberi jogokat promotálja. Kárpátaljai magyarként ezt én is büszkén képviselem.

– Az eredményeiteknek köszönhetően kijutottatok az oxfordi világdöntőbe is. Mit vársz ettől a fordulótól?

– A világdöntőre összesen 24 csapat kvalifikált a világ minden tájáról, így arra számítunk, hogy sokkal nehezebb dolgunk lesz. A párizsi forduló után néhány napot pihentünk, de utána gőzerővel nekiálltunk a felkészülésnek, mivel az oxfordi fordulót április közepén rendezik meg. Nagyon hálásak vagyunk a felkészítőinknek, akikkel lehetőségünk van gyakorolni is. A döntőtől azt várjuk, hogy színvonalas meccseken mindenki egyenlően megmérettethesse magát, miközben jól érezzük magunkat, és természetesen minél szebb eredménnyel térhessünk haza.   

Grica Eszter