Szervátiusz-díjat kaptak művészeink

2024. február 24., 08:46 , 1199. szám

Kiállítás nyílt a budapesti Műcsarnokban, amely Kárpát-medencei festők, grafikusok, szobrászok, textil- és keramikusművészek alkotásait mutatja be. A tárlat a 20 éves Szervátiusz Alapítvány által adományozott Szervátiusz Jenő-díjjal kitüntetett művészek munkáit állítja középpontba. Vidékünkről Matl Péter szobrász- és Homoki Gábor festőművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők egészen március 24-ig.

A Kárpát-medence-szerte elismert és közkedvelt szobrászművész, Matl Péter három alkotása került be a jubileumi kiállítás anyagába. A vereckei emlékmű égetett agyagból készült kicsinyített mása mellett két bronzszobra is látható a tárlaton.

„Teljesen váratlanul ért, amikor értesítettek, hogy megkaptam a díjat, óriási élmény és megtiszteltetés számomra” – hangsúlyozta Matl Péter. „Ezen a kiállításon láthatjuk, hogy az esemény megmozgatta az egész Kárpát-medencét, ami nagyon jól mutatja, hogy mi, művészek mind egy nemzetet képviselünk, egy kultúra értékeit mutatjuk be. […] Kevesen vagyunk a Kárpát-medencében, óriási szláv és germán tengerrel körülvéve, mégis itt vagyunk és meg tudjuk mutatni az értékeinket, megtartottuk örökségünket, amelyet az őseinktől kaptunk” – tette hozzá a szobrászművész.

Matl Péter mellett Homoki Gábor alkotásait is díjazták. A tiszapéterfalvai festőművész négy olajfestménye is látható a budapesti Műcsarnokban.

„Számomra Szervátiusz Jenő és Tibor az a szobrászatban, aki Kodály és Bartók volt a magyar zenében, illetve Csontváry és Munkácsy a magyar festészetben, tehát két hatalmas művészóriás, akik eredetit tudtak alkotni, és fontos volt számukra a magyarságuk kutatása és megőrzése. Munkáikban a magyar nép életét igyekeztek bemutatni. Éppen ezért hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy most átvehettem az ő tiszteletükre létrehozott díjat” – fogalmazott Homoki Gábor.

A Szervátiusz Alapítványt 2003-ban Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alapította feleségével, Klárával Szervátiusz Jenő szobrászművész születésének 100. évfordulója alkalmából. Ezzel egy időben létrehozták a Szervátiusz Jenő-díjat azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a Kárpát-medencében megszülető magyar művészetre és alkotóművészekre.

„A Kárpát-medence a Kárpát Hazánk, ez az egykori és soha el nem múló hazánk. Az itt élő magyarok egy adott nemzet tagjai, éppen ezért nem szűkíthetjük le a művészetet, hogy van egy anyaországi és van külhoni, hiszen egy magyar művészet van” – hangsúlyozta Szervátiusz Klára, a Szervátiusz Alapítvány elnöke, valamint kiemelte: „Kárpátalja egy kincsesbánya a művészet számára, elsősorban a festészetben, ami nem meglepő, hiszen olyan csodálatos tájak, vidékek vannak Kárpátalján, emellett a művészetet befogadó emberek, erkölcsök, szívek és lelkek, sok minden, ami ezt a művészetet kiváltotta.” Mindemellett háláját fejezte ki minden kárpátaljai magyar művésznek, köztük Homoki Gábornak és Matl Péternek, hogy vállalják ezt a sorsot, és világító lámpásai a magyarságnak.

A díjat a kuratórium évente adja át olyan alkotóknak, akik magas színvonalú művészetet hoznak vagy hoztak létre. A Műcsarnokban megnyílt jubileumi kiállításon Matl Péter és Homoki Gábor alkotásai mellett további tizennyolc képzőművész, valamint Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor munkái lesznek megtekinthetők.

TV21 Ungvár/K. K.