Személycserék a fegyveres erőknél

2024. február 14., 13:52 , 1197. szám

Újabb személycserék történtek az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) vezetésében azt követően, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 8-án Olekszandr Szirszkij vezérezredest nevezte ki a ZSZU főparancsnokává.

A DW beszámolója szerint múlt pénteken, február 9-én az államfő felmentette tisztségéből Szerhij Saptala vezérkari főnököt, s helyére Anatolij Barhilevics vezérőrnagyot nevezte ki. Barhilevics 2023 októberétől mostanáig a területvédelmi erők parancsnoka volt.

Szombaton, február 10-én Zelenszkij megnevezte a főparancsnok és a vezérkari főnök helyetteseit.

Olekszandr Szirszkij főparancsnok helyettesei Vadim Szuharevszkij ezredes (UAV-rendszerek és a drónok alkalmazásának fejlesztése) és Andrij Lebedenko ezredes (innováció, a hadsereg és a harci rendszerek technológiai összetevője) lettek.

Barhilevics vezérkari főnök helyettesei Volodimir Horbatyuk dandártábornok (operatív munka, tervezés, irányítás), Olekszij Sevcsenko dandártábornok (logisztika) és Mihajlo Drapatij dandártábornok (katonák felkészítése és kiképzése).

Vasárnap, február 11-én jelentették, hogy Szirszkij utóda a szárazföldi erők élén Olekszandr Pavljuk altábornagy lett, aki mostanáig a védelmi miniszter első helyettese volt, s akit a kormány február 9-én mentett fel tisztségéből.

Ugyancsak vasárnapi hír, hogy az elnök menesztette Szerhij Najevet, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az új vezető Ihor Szodolj, a tengerészgyalogság eddigi parancsnoka lett.

Felmentette az elnök Makszim Mirhorodszkijt, a deszant rohamcsapatok parancsnokát is, őt helyettese, Ihor Szkibjuk váltja.

A vezérkari főnökké kinevezett Barhilevics utóda a területvédelmi erők élén Ihor Plahuta lett.

 (pszv/dw.com)