BorzsaVári-farsang Mezőváriban

2024. február 14., 15:41 , 1197. szám

Február 7-én a mezővári Nemzet Háza adott otthont a BorzsaVári Tehetséggondozó Művészeti és Hagyományőrző Civil Szervezet által megrendezett farsangi mulatságnak, amely a Találd ki, hogy ki vagyok! címet kapta. Az idén 4. alkalommal megvalósult hagyományőrző rendezvényen a gyerekek többek között fánkot díszíthettek, a gyöngyfűzést, álarcfestést és a csigatészta-készítést is gyakorolhatták. Emellett fellépett a Cseperedő Táncosok kis- és nagycsoportja, a népi furulyások, aztán a várva várt jelmezbemutatóra is sor került, amelyen az ötletesebbnél ötletesebb jelmezek kerültek előtérbe. A rendezvényről Kovács Erikát, a civil szervezet alapító tagját kérdeztük.

– Idén immáron 4. alkalommal szervezték meg a farsangi mulatságot. Milyen motívumai vannak ennek a rendezvénynek Mezőváriban?

– Farsangi időszakban vagyunk, ezért kézenfekvő volt, hogy ismét szeretnénk a gyerekek számára egy kisebb összejövetelt szervezni. Alapvetően nem a „babonás” részéről közelítettük meg ezt a farsangi mulatságot – télűzés stb. –, hanem inkább annak az üzenetét ültettük be a mulatságba, hogy az évnek ebben az időszakában a falvakban még mulatozások, disznóvágások, nagyobb eszem-iszomok vannak, viszont ezt követően már a húsvét előtti 6 hét, a böjt az elcsendesedés, az Úr Jézus Krisztusra való figyelés időszakát képezi. Mi erre építettük a farsangi maszkabálunkat. Mindenképpen a gyerekeknek szerettünk volna örömet szerezni, ami – úgy látszik – sikerült is, és nagyon élvezték, hiszen mindenféle kreatív maszkokat, jelmezeket találtak ki. Sőt ezen túlmenően én azt látom, hogy ez a szülőknek is egyfajta feladatot vagy kihívást jelentett, hogy ki lesz legkreatívabb, hiszen a rendezvényen belül van egy jelmezverseny is. Azonban mégsem mondható, hogy túl szerencsés volt ez az időszak, mivel a településünkön jelenleg nagyon sok gyerek betegeskedik, így hangsúlyoztuk, hogy aki egy kicsit is érzi magán az influenza jeleit, az most ezt a rendezvényt hagyja ki. Viszont örülünk, hogy így is elég sokan voltunk, több mint 50 gyerek vett részt az eseményen, akiket a szüleik is elkísértek.

– Hogyan zajlott maga a rendezvény?

– A mulatság kezdetén kézműves-foglalkozást tartottunk, ami gyöngyfűzésből, fiús és lányos álarcok, mesefigurák maszkjainak az elkészítéséből állt – vannak nagyon odaadó és szorgalmas segítőink, akik ebben részt vettek –, illetve a lassan újra hagyománnyá váló csigatészta-készítés sem maradhatott ki. Miután kisültek a fánkok, azokat a gyerekek kidíszítették, ízesítették, illetve a legjobb részeként a foglalkozásnak elfogyasztották.

Ezt követően házi koncertet tartottunk – a karantén miatt nem hívtunk vendégeket –, így a mi 4 csoportunk, zenészeink, táncosaink léptek fel. Furulyások adtak elő farsangi énekeket, amelyeket a résztvevőkkel meg is tanultunk. Továbbá 3 tánccsoportunk, az Apró Cseperedők, akik az óvodásokat jelentik, illetve a Kis és a Haladó Cseperedők is felléptek, ami szintén élménnyel töltötte el a gyerekeket.

– Ezután beöltöztek abba a jelmezbe, amit maguknak kitaláltak, valamint elkezdődött a mulatságnak az a része, amikor a jelmezeket egy „titkos zsűri” pontozta, ami alapján a legvégén bálkirálynőt és bálkirályt választottunk. A jelmezversenyen minden résztvevő nyert valamit, amit egy letakart ajándékkosárból húzhatott ki. Továbbá táncházat is tartottunk, azonban szakemberek, zenészek hiányában most hanghordozók hozták a zenét, de reméljük, hogy ezt is lassan kiküszöböljük, és máskor lesz majd élő zene is, ami sajnos most nem tudott összejönni.

– Mit terveznek még a jövőben?

– Reméljük, jövőre is sikerül majd rendeznünk ilyen mulatságot, hogy valóban már hagyománya legyen, bár vannak nagyobb terveink is. Egy közös falusi disznóvágást is szeretnénk megvalósítani, húsokat füstölni stb. Ilyen és ehhez hasonló terveink vannak a jövőt illetően. Szeretném megköszönni a szülőknek a rendezvényhez való kreatív hozzáállásukat és odaadásukat, a BorzsaVári Civil Szervezetnek a sütéshez adott hozzávalókat, a Mezővári Református Egyházközségnek a helyszín biztosítását, illetve a Csoóri Sándor Program referenseinek, hogy ismét támogatták a táncházat.

Dankai Péter