Rendőrségi vezető: Csaknem tízezer civil áldozata van a háborúnak

2024. február 8., 11:50 , 1196. szám

A Nemzeti Rendőrség 9 700 ukrán civil halálát dokumentálta az Oroszországi Föderáció teljes körű agressziójának következtében, és csaknem 7 000 civil tűnt el – közölte Makszim Cuckiridze, a Nemzeti Rendőrség vezetőjének első helyettese, a nyomozati főosztály vezetője az Interfax–Ukrajina hírügynökségnek adott exkluzív interjújában.

„Közvetlenül a rendőrség 9 700 ukrán halálát dokumentálta, további 11 ezren megsebesültek, és csaknem hétezren eltűntek. Ezek mind civilek” – jelezte a rendőrségi vezető.

Elmondta, 18 ezer gyermek van a sértettek között, 522-en meghaltak. Adataik szerint 14 ezer ukrán gyermeket deportáltak a megszállók az Oroszországi Föderációba és Fehéroroszországba.

Az áldozatokról szólva rámutatott, hogy az adatok csak az ellenség által meg nem szállt területekre vonatkoznak.

„Még elképzelni is félek, mi történik a megszállt területeken. A teljes igazságot nem ismerjük, a jövőben morzsánként kell majd összegyűjteni a tanúvallomásokat és a bizonyítékokat. Az ellenség egyszerűen a földdel tette egyenlővé a mariupoli házakat, és nem tudni, hogy maradtak-e ott emberek. Az ukránok nemcsak a lövedékeknek, hanem a koromnak, fulladásnak is áldozatává váltak” – tette hozzá.

(szcs/interfax.com.ua)