Felfüggesztettek egy sikkasztással gyanúsított védelmi minisztériumi főosztályvezetőt

2024. február 7., 16:40 , 1196. szám

Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszter határozata nyomán felfüggesztették hivatalából Toomas Nahkurt, a Védelmi Minisztérium Katonai-műszaki Politikai, Fegyverzet- és Katonai Felszerelésfejlesztési Főosztályának megbízott vezetőjét – jelentette az UNIAN hírügynökség a védelmi tárcára hivatkozva.

A minisztérium Telegram-csatornáján megjelent közlemény szerint a döntés február 1-jén született meg Ivan Havriljuk altábornagy, védelmi miniszterhelyettes előterjesztése nyomán.

A védelmi tárca közölte, Toomas Nahkurt 2024. január 27-én hivatalosan meggyanúsították egy folyamatban lévő büntetőeljárásban. A tárca közleménye ugyanakkor nem tér ki arra, hogy milyen ügyben lehet érintett a főosztályvezető.

Az UNIAN emlékeztet, hogy 2024. január 27-én a Védelmi Minisztérium több tisztségviselőjét meggyanúsították. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) derített fényt az állami pénzeszközök elsikkasztására lőszerbeszerzés során. A nyomozás eredményeként megállapítást nyert, hogy a Védelmi Minisztérium volt és jelenlegi magas beosztású tisztségviselői, valamint a velük kapcsolatba hozható cégek vezetői érintettek a sikkasztásban. A gyanú szerint az elkövetők csaknem 1,5 milliárd hrivnya költségvetési pénzt próbáltak eltulajdonítani 100 ezer aknavető lövedék beszerzése során.

A vizsgálat kimutatta, hogy 2022 augusztusában a tisztviselők tüzérségi lövedékek nagybani vásárlására kötöttek szerződést egy lembergi beszállítóval. Ezután a Védelmi Minisztérium az aláírt dokumentumban rögzített teljes vételárat átutalta a cég számlájára.

A pénzeszközök átvétele után a cég vezetése annak egy részét egy külföldi kereskedelmi struktúrának utalta át, amelynek le kellett volna szállítania a megrendelt lőszert Ukrajnába. Azonban a cég egyetlen lövedéket sem szállított le, miközben a befolyt összeget egy további balkáni struktúra számláira utalta.

Olekszandr Lijev, Nahkur elődje a minisztériumi főosztály élén, akit január 27-én szintén meggyanúsítottak, múlt pénteken bejelentette, február 5-én nyilvános poligráf vizsgálatnak veti alá magát, hogy bizonyítsa ártatlanságát.

(szcs/unian.ua)