Az államfő fogadta az EBESZ soros elnökét

2024. február 7., 18:14 , 1196. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott az ukrajnai látogatáson tartózkodó Ian Borggal, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökével, a Máltai Köztársaság külügyminiszterével – jelentette február 2-án az Elnöki Hivatal honlapja.

Az államfő gratulált Máltának EBESZ-beli elnökségének megkezdéséhez, és hangsúlyozta az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátásával és az Oroszországi Föderációba deportált ukrán gyerekek hazahozatalával kapcsolatos kérdések prioritását.

„Számunkra nagyon fontos, hogy az EBESZ a törvénytelenül deportált gyermekek visszatérésére összpontosítson, és partnereinkkel együtt segítsen bennünket a gyermekek hazahozatalában” – mondta az elnök.

Az EBESZ elnöke szolidaritását fejezte ki Ukrajnával, arról biztosított, hogy az ország biztonságának kérdése Málta EBESZ-elnökségének prioritása.

Volodimir Zelenszkij kitért az ukrán békeformuláról tavaly októberben Máltán, a nemzetbiztonsági és külpolitikai tanácsadók szintjén megrendezett harmadik találkozóra.

„Köszönjük, hogy megtartották Máltán a tanácsadók sikeres találkozóját a békeformuláról. Nagyon magas szintű volt, 66 ország képviselői vettek részt a találkozón. Ez rendkívül fontos eredmény” – fogalmazott az államfő.

(hk/president.gov.ua)