Az SZBU személyi döntéseket hozott a Bihus.Info megfigyelésének ügyében

2024. február 6., 11:09

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) február 5-én bejelentette, hogy a Bihus.Info munkatársainak törvénytelen megfigyelésével kapcsolatos vizsgálatát követően a vezetés személyi döntéseket hozott a Nemzeti Államvédelmi Főosztállyal kapcsolatban – jelentette az Ukrajinszka Pravda az SZBU sajtószolgálatára hivatkozva.

„Az SZBU vezetése ezenkívül meghozta a megfelelő személyi döntéseket a Nemzeti Államvédelmi Főosztállyal kapcsolatban, és optimalizálta munkájának irányait” – közölték.

Egyben jelezték, hogy felfedezték a Bihus.Info néhány munkatársát a kábítószer-kereskedők ügyfelei között. Említés történik mások közt egy operatőrről, aki érintett volt egy kábítószer, pszichotróp anyag vagy analógjaik illegális előállítása, gyártása, beszerzése, tárolása, szállítása, továbbítása vagy értékesítése miatt indult büntetőeljárásban.

Az SZBU megindította az eljárást a Büntetőtörvénykönyv 359. cikkelye (az információszerzés speciális technikai eszközeinek törvénytelen beszerzése, értékesítése vagy használata) nyomán.

Korábban jelentették, hogy január 16-án a világhálón megjelent egy videofelvétel, amelyen a Bihus.Info oknyomozó projekt munkatársai valószínűleg kábítószert fogyasztanak. Denisz Bihusz, a projekt vezetője videoüzenetében arról biztosított, hogy mindenki, aki együttműködik Bihus.Infóval, drogtesztnek veti alá magát.

Január 17-én az SZBU bejelentette, hogy vizsgálja a Bihus.Info projekt munkatársainak illegális megfigyelését. Az ügyben büntetőeljárás indult.

A Bihus.Info oknyomozó újságírói arról számoltak be, hogy azonosították azokat, akik rejtett kamerákat szereltek fel szállodai szobákban a szerkesztőség megfigyelésére. A műveletért az SZBU Nemzeti Államvédelmi Főosztálya felelt. A felvételből ítélve valószínűleg az SZBU Operatív és Műszaki Támogatási Főosztályát is bevonták az eszközök telepítésébe – idézi fel az eseményeket az Ukrajinszka Pravda.

Volodimir Zelenszkij elnök január 31-én menesztette Roman Szemencsenkót, az SZBU Nemzeti Államvédelmi Főosztályának vezetőjét.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)