Ukrajna a harmadik helyen áll az EJEB által vizsgált ügyek számát tekintve

2024. február 3., 09:27

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által vizsgált ügyek csaknem kétharmada három államot érint, köztük Ukrajnát – írja a Jevropejszka Pravda Síofra O'Leary-re, a Bíróság elnökére hivatkozva.

Az elmúlt év folyamán a Bíróságnak sikerült jelentősen csökkentenie a folyamatban lévő ügyek számát – a nyilvántartásban szereplő több mint 74 500 ügyből mintegy 68 500 maradt.

Ugyanakkor egy ország – Törökország – továbbra is abszolút negatív csúcstartó az EJEB-hez benyújtott ügyek „szállításában”, és rohamosan nő az ellene benyújtott panaszok száma. Ankara ellen 23 400 kérelmet nyújtottak be, vagyis az EJEB nyilvántartásában szereplő összes kérelem több mint 34%-át.

Az esetek további 31%-át Oroszország és Ukrajna ellen nyújtották be.

Annak ellenére, hogy az Oroszországi Föderációt 2022-ben kizárták az Európa Tanácsból, Moszkva továbbra is felelős a tagságának ideje alatt elkövetett jogsértésekkel kapcsolatos ügyekért. Emiatt még mindig érkeznek újabb panaszok Oroszország ellen. Jelenleg az Oroszországi Föderáció 12 450 (18,2%) esettel a második helyen áll az EJEB által regisztrált panaszok tekintetében.

A nyilvántartásban szereplő 8750 ügy Ukrajnára vonatkozik (az összes eset 12,8%-a). A bírósági vezető hangsúlyozta: a teljes körű invázió nem változtatott az Ukrajna elleni ügyek általános képén. Kiemelte az élethez való joggal, a fogva tartás körülményeivel, a szabadságvesztéssel kapcsolatos vádakat.

„Az utóbbi években számos panasz érkezett az ukrán igazságszolgáltatási rendszer elfogultságára is” – mondta Síofra O'Leary.

(hk/eurointegration.com.ua)