Megfizethető gyógyszerek program Kárpátalján

2024. február 3., 15:28 , 1196. szám

Kárpátalján több mint hetven gyógyszertár csatlakozott a tavaly bevezetett Megfizethető gyógyszerek állami programhoz. Ezekben az intézményekben a betegek elektronikus recept alapján ingyen vagy részleges önrész ellenében kapják a gyógyszereket, azok költségét az állam fizeti ki.

A teljes körű háború kezdete óta a Megfizethető gyógyszerek program keretében elérhető készítményekhez való hozzáférés megkönnyítése érdekében a betegeknek lehetőségük volt a hagyományos papíralapú recepttel is kiváltani a gyógyszerüket.

Jelenleg az orvosoknak és a gyógyszertáraknak Ukrajna területének nagy részén lehetőségük van e-receptekkel dolgozni, ezért számukra visszatér a gyógyszereknek csak elektronikus vény alapján történő kiadására vonatkozó norma a Megfizethető gyógyszerek térítési program keretében.

Ugyanakkor az ideiglenesen megszállt területeken és azokban a régiókban, ahol harcok folynak, továbbra is lehetőség lesz a papíralapú recept használatára a program keretében.

Ezenkívül a program előnye, hogy a betegeknek nem kell harmincnaponta az orvosi rendelőben való személyes (fizikai) megjelenés alkalmával kérni az új receptet. Akinek hosszú távú kezelésre van szüksége, az ismételt e-receptet erre a gyógyszercsoportra távkapcsolat útján is beszerezheti orvosától.

Mint ismeretes, a Megfizethető gyógyszerek program keretében a polgárok ingyenesen vagy részleges térítés ellenében kaphatnak gyógyszereket a következő területeken: szív- és érrendszeri betegségek, II-es típusú cukorbetegség, alsó légutak krónikus betegségei (beleértve a bronchiális asztmát is), inzulinfüggő diabétesz és diabetes insipidus, Parkinson-kór, mentális és viselkedési zavarok, epilepszia, immunszuppresszív gyógyszerek a transzplantáció utáni időszakban – tudatta Natalia Huszak, Ukrajna Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának elnöke.

A Megfizethető gyógyszerek program fő célja a betegek pénzügyi terheinek csökkentése és az orvosi készítmények elérhetőségének növelése. Ugyanakkor előítéletek is vannak a programmal kapcsolatban, többek között a listán szereplő gyógyszerek minőségével kapcsolatban vannak kétségek.

„Azt halljuk, hogy az állam jó minőségű gyógyszereket nem ad ingyen. Ez egy mítosz, amelyet eloszlathatnak, ha rákeresnek a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat honlapjára, és tájékozódnak a gyógyszerek listájáról. Vannak ukrán, külföldi és kombinált gyártású gyógyszereink, amelyek mind bizonyítottan megfelelnek a kezelések során” – emelte ki Natalia Huszak.

Tavaly csaknem 500 000 elektronikus receptet írtak ki Kárpátalján a Megfizethető gyógyszerek program keretében, ennek eredményeként a régió gyógyszertárai 120 millió hrivnya kompenzációt kaptak. A program a háború ellenére is maradéktalanul működik – számolt be a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat.

„A Megfizethető gyógyszerek program valószínűleg a legékesebb példája az állam és a magánszféra együttműködésének” – hangsúlyozták a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat munkatársai.

Ugyanakkor a régió számos településén a lakosoknak nincs módjuk kihasználni ezt a lehetőséget, mert a helyi gyógyszertárak nem kötnek szerződést a költség visszatérítésére. A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat véleménye szerint ezért a felelősség a kistérségek vezetőit terheli.

Az a gyógyszertár, amely részt vesz a Megfizethető gyógyszerek programban, egy tájékoztató matricát kap. Az ilyen intézmények teljes listája elérhető Ukrajna Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának honlapján.           

TV21 Ungvár/K. K.