Idei első segélyszállítmányát indította útnak a Máltai Szeretetszolgálat Harkivba

2024. január 28., 17:58 , 1195. szám

Újabb segélyszállítmányt indított útnak Harkiv városába a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) és a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT).

A BJMSZ a háború kezdete óta a magyarországi és más országokból érkező felajánlásoknak, társszervezetek közreműködésének köszönhetően eddig több ezer tonna segélyt fogadott, amelyeket folyamatosan továbbít Kárpátalja, valamint Belső-Ukrajna településeire.

Ukrajna háború sújtotta övezeteibe ezúttal is 33 raklapnyi élelmiszert, higiéniai terméket, valamint meleg öltözeteket küldtek az ottani partnerszervezetük, az „Együtt Harkivért” Jótékonysági Alapítvány kéréseit figyelembe véve.

Tavaly a segélyszervezet több mint 300 szállítmányt juttatott célba Ukrajna különböző pontjaira. Az elmúlt héten egy kisebb szállítmányt már eljuttattak Odesszába, most pedig az idei első teljes kamionjuk is elindult a háború sújtotta Harkivba, ahol azokban a kerületekben osztják majd szét a támogatásokat, ahol az elmúlt napokban a legtöbb légitámadás volt.

„Ebben az évben ez az első nagyobb szállítmányunk, amelyet igyekszünk a háborús helyzetben lévőknek eljuttatni. A segélyszállítmány összeállítása során azokat a kéréseket vettük figyelembe, amelyekkel az »Együtt Harkivért« Jótékonysági Alapítvány keresett fel minket, hiszen az ott élőknek hatalmas szükségük van megfelelő élelmiszerre és meleg ruházatra” ‒ számolt be Makuk János, a BJMSZ vezetője.

Az adomány értéke több mint 10 millió forint volt, ami nem jöhetett volna létre a külföldi támogatások és természetesen az önkénteseik nélkül.

A szállítmány célba juttatását Beregszásztól egészen Harkivig a mostani alkalommal is a KHÖT szervezte meg.

Folyamatos az a kapcsolattartás, amelyet a KHÖT folytat a frontvonal környéki partnerszervezeteivel, az elmúlt időszakban pedig több megkeresés is érkezett Harkivból, főként az ismétlődő légitámadások után.

„Az »Együtt Harkivért« Jótékonysági Alapítvány kérésére a Máltai Szeretetszolgálattal közösen a Harkivban és környékén élők számára nélkülözhetetlen fontosságú segélyszállítmányt sikerült most útnak indítanunk” – mondta Rezes József, a KHÖT igazgatója, aki mindemellett köszönetét fejezte ki a felajánlóknak, támogatóknak és mindazoknak, akiknek munkája gyümölcse ez a mostani segélyszállítmány.

A Máltai Szeretetszolgálat és a KHÖT képviselői továbbra is egyetértenek abban, hogy az elhúzódó háború miatt egyre többen kerülnek kilátástalan helyzetbe Ukrajnában, ezért minden adományra nagy szükség van országszerte.

TV21 Ungvár/K. K.